Ekonomi

Borsa İstanbul Tarihi Zirveye Ulaştı: Hangi Sektörler Öne Çıktı?

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi tarihi bir rekorla dikkat çekerken, hangi sektörler kazandı, hangileri kaybetti? Yatırımcılar neye odaklandı?

Abone Ol

 BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında 8.562,70 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı, finans dünyası bu gelişmeyi yakından izliyor.

İstanbul Borsası'nda Neler Oldu?

Genel Durum ve İşlem Hacmi

Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 37,67 puan ve yüzde 0,44 değer kazancıyla 8.524,63 puan oldu. Toplam işlem hacmi 77,9 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Bankacılık ve Holding Endeksi

Bankacılık endeksi yüzde 1,13 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 1,02 değer kazandı.

Sektör Bazında Durum

Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,28 ile spor oldu. En çok kaybettiren ise yüzde 1,17 ile sigorta oldu.

Eylül Ayı İstatistikleri

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi eylülde aylık bazda yüzde 4,75, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi yüzde 3,4 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 61,53, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 47,44 oldu.

Küresel Piyasalar ve TCMB Başkanı'nın Açıklamaları

Küresel pay piyasalarında, ABD hükümetinin kapanma riskinin ertelenmesi ve ABD Merkez Bankası yetkililerinin "şahin" tonlu açıklamalarıyla negatif bir seyir izlendiğini belirten analistler, ABD'deki istihdam raporu verilerinin piyasalarda oynaklığı artırmasının beklendiğini ifade etti.

Öğleden sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapacağı sunuma odaklanan analistler, finansal kesim dışındaki firmaların döviz yükümlülükleri ve varlıkları, yurt dışında ise ABD'de JOLTS açık iş sayısı verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini belirtti.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.600 ve 8.700 seviyesinin direnç, 8.500 ve 8.400 puanın destek konumunda olduğunu kaydeden analistler, yatırımcıların bu seviyelere dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.