BIST 100 endeksi, %1,79'luk bir artışla 7.663,62 puan seviyesine ulaşarak yatırımcılar arasında olumlu bir hava yarattı. Bu yükselişin arkasında yatan sebepler ve ekonomik görünüm, hem yerli hem de global piyasalar için önemli ipuçları barındırıyor.

Piyasalarda Neler Oluyor?

BIST 100 Endeksinin Yükselişi

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 135,05 puanlık bir artış gösterdi. Bu artış, toplam işlem hacminin 96,4 milyar lira olduğu bir günde gerçekleşti. Bankacılık endeksi %1,31, holding endeksi ise %1,14 değer kazandı.

Sektörel Performans Değerlendirmesi

Sektör endeksleri arasında en çok kazanç sağlayan %4,96 ile finansal kiralama faktoring oldu. Buna karşın, en büyük kaybı %3,13 ile turizm sektörü yaşadı.

borsa-11

TCMB'nin Enflasyon Tahminleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yıl sonu için enflasyon tahminini %65, 2024 yıl sonu için %36 ve 2025 yıl sonu için %14 olarak güncellediklerini açıkladı.

borsa-9

Global Piyasalardan Sinyaller

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son faiz kararının ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının piyasa beklentilerine paralel olması nedeniyle küresel pay piyasalarında pozitif bir seyir izlendiğini belirtti. Ayrıca, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) politika faizini %5,25'te sabit tutma kararı da piyasaların odağında yer aldı.

BoE Başkanı Andrew Bailey, "Enflasyon hala çok yüksek. Faiz oranlarını, enflasyonu hedeflediğimiz seviyeye düşürene kadar, yeterince uzun süre yüksek seviyede tutacağız." dedi.

borsa-10

Yarının Ekonomik Gündemi

Analistler, yarın yurt içinde enflasyon verilerinin, yurt dışında ise ABD'de tarım dışı istihdam, hizmet sektörü PMI, ISM hizmet sektörü PMI, Çin'de dış ticaret dengesi ve Avro Bölgesi'nde işsizlik oranının takip edileceğini ifade ediyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.700 seviyesinin direnç, 7.480 ve 7.400 puanların ise destek olarak görüldüğünü belirttiler.

Bu gelişmeler ışığında, Borsa İstanbul'daki bu pozitif hareketlilik, yatırımcılar ve ekonomi takipçileri için yeni fırsatların habercisi olabilir. Küresel ve yerel ekonomik sinyalleri doğru okumak, bu dönemdeki yatırım kararlarının anahtarı olacak.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR