ABD VE FED
ABD'de cuma günü açıklanan istihdam raporundaki karışık sinyaller varlık fiyatları üzerindeki etkisini sürdürüyor.
Geçen hafta açıklanan verilere göre tarım dışı istihdam temmuzda 187 bin kişi artarak beklentilerin altında kalsa da işsizlik oranı yüzde 3,6'dan yüzde 3,5'e geriledi.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç da yüzde 0,4 artarak 33,74 dolara tırmandı.
Söz konusu durum Fed'in gelecek dönem politikalarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesine neden olurken, risk iştahını da düşürdü.
Öte yandan ABD'de açıklanan istihdam raporunun ardından ABD Başkanı Joe Biden ve Fed üyelerinin de açıklamaları öne çıktı.
Temmuz ayı istihdam raporunu değerlendiren Biden, ülkede işsizlik oranının rekor düşük seviyelere yakın olduğunu belirterek, iş sahibi olan çalışma çağındaki Amerikalıların oranının 20 yılın en yüksek seviyesinde bulunduğunu vurguladı.
Biden, göreve gelmesinden bu yana 13,4 milyon istihdam oluşturduklarına değinerek işsizlik oranının son 1,5 yıldır yüzde 4'ün altında olduğuna dikkati çekti.
Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Bankanın 2024'e kadar kısıtlayıcı bölgede olmasının muhtemel olduğunu kaydederek, ABD'de istihdam artışlarının düzenli bir şekilde yavaşladığını ve daha fazla faiz oranı artışına gerek olmadığını savundu.
Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee de iş piyasasının soğumasına rağmen gücünü koruduğunu vurgulayarak enflasyonda da umut verici veriler alındığını anlattı.
Analistler, bu hafta ABD'de enflasyon başta olmak üzere yoğun beri gündeminin takip edileceğini dile getirerek, ABD'de açıklanacak enflasyon verisinin Fed'in bundan sonraki adımlarına ilişkin daha fazla ipucu verebileceğini söyledi.
Öte yandan, tarım dışı istihdam verisiyle birlikte gerileyen tahvil faizleri, hafta içinde yapılacak tahvil ihaleleri öncesinde yükseliş eğiliminde hareket ederken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi şu sıralarda yaklaşık 2 baz puan artışla 4,0620 seviyesinden işlem görüyor.
BRENT PETROL
Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,1 artışla 86 dolar, altının onsu ise yüzde 0,3 azalışla 1.938 dolar seviyesinden işlem görüyor.
NEW YORK BORSASI
Cuma günü New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,43, S&P 500 endeksi yüzde 0,53 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,36 azalış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya yükselişle başladı.
AVRUPA BORSALARI
Avrupa borsaları ise şirketlerin karlılıklarına ilişkin iyimser beklentilerin etkisiyle cuma günü pozitif bir seyir izledi.
Avrupa'da geçen hafta Avro Bölgesinde büyüme verisinin beklentileri aşmasına karşın İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt'un açıklamaları ve bölgede açıklanan verilerden gelen karışık sinyaller, ekonomilerde büyümeye ilişkin endişelerin hala devam ettiğini gösterdi.
Hunt, İngiltere dahil önde gelen gelişmiş ekonomilerin düşük büyüme kapanında olduğunu belirterek, "Sadece İngiltere değil, Avrupa, ABD, Kanada, Japonya. Hepimiz çıkmamız gereken düşük büyüme kapanındayız.” ifadesini kullandı.
Analistler, cuma günü Avro Bölgesi'nde perakende satışların haziranda önceki aya göre yüzde 0,3 azaldığını vurgulayarak, bölgede ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin devam ettiğini söyledi.
ASYA BORSALARI
Asya borsaları haftaya karışık bir seyirle başlarken, bu hafta Çin'de açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların odağında bulunuyor.
Ülkede enflasyonun istenilen seviyenin oldukça altında olması harcamalara ilişkin endişeleri artırırken, bu durumun ekonomik aktiviteyi olumsuz etkileyebileceğine yönelik korkular varlığını sürdürüyor.
Analistler, Çin hükümetinin ekonomik aktiviteyi güçlendirmek adına bir dizi adım attığını vurgulayarak, buna karşın enflasyon seviyesinin hala istenilen seviyenin altında kalmasının piyasalarda oynaklığı artırabileceğini bildirdi.
Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 yükselirken, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,2, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,6 değer kaybetti.
BORSA İSTANBUL'DA
Yurt içinde cuma günü yükseliş eğiliminde hareket eden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,48 değer kazancıyla günü 7.400,57 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 7.427,10 puana taşıdı.
Dolar/TL, cuma günü yatay seyirle 26,9670'ten günü tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 27,0220 seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, yurt içinde bilanço sezonunun güçlü şekilde devam ettiğini kaydederek, şirket finansal sonuçlarının hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırabileceğini dile getirdi.
PİYASALARDA BUGÜN
Bugün yurt içinde hazine nakit dengesinin takip edileceğini, yurt dışında ise veri gündeminin sakin olduğunu aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.500 ve 7.700 seviyelerinin direnç, 7.250 puanın destek konumunda olduğunu bildirdi.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
17.30 Türkiye, temmuz ayı hazine nakit dengesi
Borsa haftaya rekorla başladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,46 yükselişle rekor seviye olan 7.434,53 puandan başladı.
Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 33,96 puan artışla ve yüzde 0,46 değer kazanarak 7.434,53 puana çıktı.
EN ÇOK KAZANDIRAN
Bankacılık endeksi yüzde 0,78 ve holding endeksi yüzde 0,17 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,64 finansal kiralama faktoring, tek kaybettiren yüzde 0,53 ile kimya petrol plastik oldu.
BİST 100
Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,48 artışla rekor seviye olan 7.400,57 puandan tamamlarken, gördüğü en yüksek seviyeyi de 7.427,10 puana taşıdı.
KÜRESEL PİYASALAR
Küresel piyasalar yeni haftaya karışık bir seyirle başlarken, gözler bu hafta ABD'de açıklanacak enflasyon başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.
Geçen hafta açıklanan verilere göre tarım dışı istihdam temmuzda 187 bin kişi artarak beklentilerin altında kalsa da işsizlik oranı yüzde 3,6'dan yüzde 3,5'e geriledi.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç da yüzde 0,4 artarak 33,74 dolara tırmandı.
Söz konusu durum Fed'in gelecek dönem politikalarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesine neden olurken, risk iştahını da düşürdü.
Analistler, yurt içinde ise bilanço sezonunun güçlü şekilde devam ettiğini belirterek, şirket finansal sonuçlarının hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırabileceğini dile getirdi.
Bugün ekonomi gündemi
Bugün yurt içinde hazine nakit dengesinin takip edileceğini, yurt dışında ise veri gündeminin sakin olduğunu aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.500 ve 7.750 seviyelerinin direnç, 7.300 ve 7.100 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.
Borsa İstanbul, iki yeni endeks hesaplamaya başlayacağını duyurdu
Borsa İstanbul, "BIST Geri Alım Endeksi" ve "BIST Temettü 25 Ağırlık Sınırlamalı 10" adlı iki yeni endeksin 15 Ağustos itibarıyla hesaplanmaya başlanacağını bildirdi.
Borsa İstanbul'un internet sitesinde, "BIST Piyasa Değeri Ağırlıklı Pay Endeksleri Kural Setinde Yapılan Değişiklikler Hakkındaki Duyuru" başlıklı duyuru paylaşıldı.
Duyuruda, payları Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) "Payların Geri Alınmasına İlişkin Bildirim" adlı şablonla yaptıkları bildirimlerdeki verilerden, halihazırda devam eden bir geri alım programı olan, programın kapsamında sermayesinin en az yüzde 0,1'ini temsil eden sayıda payı geri almış olan ve değerleme gününden geriye doğru son 12 ayda fiilen pay geri alımı gerçekleştirmiş olan şirketlerin paylarından "BIST Geri Alım Endeksi" oluşturulmasına karar verildiği belirtildi.
Piyasa ihtiyaçları gözetilerek BIST Temettü 25 Endeksi'nin yüzde 10 ağırlık sınırlamalı versiyonu olan "BIST Temettü 25 Ağırlık Sınırlamalı 10" endeksinin de hesaplanmaya başlanacağı ve BIST Temettü 25 Endeksi'nin yayım sıklığının saniyede 1 olarak değiştirileceği aktarılan duyuruda, şunlar kaydedildi:
"BIST Pay endekslerinin, şu anda sadece gün sonunda bir kez hesaplanıp yayımlanmakta olan getiri versiyonlarının, gün içinde fiyat versiyonlarıyla aynı sıklıkta hesaplanıp yayımlanmasına, BIST Sürdürülebilirlik ve BIST Sürdürülebilirlik 25 endekslerinde, dönemsel değerlemelerde gerekli kriterleri sağlayamayan şirketlere kriterleri sağlamaları için bir endeks dönemi daha süre tanınmasına ilişkin mevcut hükümlerin, daha kolay anlaşılmasını sağlamak amacıyla yeniden düzenlenmesine, daha kolay anlaşılmasını sağlamak amacıyla 5.2.f.iii ve 7.2 maddelerinde değişiklik yapılmasına, BIST Temettü endeksleri dönemsel değerlemelerinde, mali dönemini değiştiren bazı şirketlerin ortaya çıkan kısa süreli kıst hesap dönemleri için temettü ödemediği ancak bunun şirketin uzun dönemli temettü ödeme alışkanlıklarını değiştirmediği görülebildiğinden, bu tür şirketlerin endeks dışında kalmasını önlemek amacıyla, 6.11.b maddesine, 'Mali dönemini değiştiren şirketlerde ortaya çıkan 6 ay veya daha kısa süreli kıst hesap dönemleri, söz konusu 'son 3 mali yıl' kriteri açısından 'mali yıl' olarak dikkate alınmayabilir.' cümlesinin eklenmesine, 6.15 maddesinde adı geçen yönetmeliğin adının, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine uygun olarak değiştirilmesine ve 'Güncelleme Sıklığı' başlıklı 12'nci maddenin eklenmesine karar verilmiştir."
Duyuruda, yeni hesaplanmaya başlayacak "BIST Geri Alım" ve "BIST Temettü 25 Ağırlık Sınırlamalı 10" endeksleri için sırasıyla XUGRA ve XTM25S kodlarının kullanılacağı ifade edilerek, BIST Geri Alım Endeksi'nin en geç 11 Ağustos'ta ilan edileceği belirtildi.