Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi öğretim görevlisi Ayşe Mine İşler'in değerlendirmeleriyle Türkiye'de boşanma oranlarının arttığına dikkat çekildi. Ancak asıl şaşırtıcı olan, evliliğin ilk 5 yılında boşanma oranının %32 olması.

Hızla Artan Boşanma Oranları

İşler'in TÜİK verilerine dayanarak sunduğu bilgilere göre, her 100 evliliğe karşı 31 boşanma gerçekleşiyor. 2022'de kaba boşanma oranının %47'ye ulaştığını belirtiyor. Ayrıca evliliğin ilk 5 yılındaki boşanmaların yüksek oluşu, aile yaşam döngüsünün bu dönemde krizlere daha yatkın olduğunu gösteriyor.

Evlilik öncesi danışmanlık önerisi

İşler, evlilik öncesi eğitim programlarının ve danışmanlığın, ilk 5 yıl içerisindeki boşanma oranını azaltabileceğini belirtiyor. Evlilik öncesi beklentilerin ve rollerin tartışılmadığı durumlarda bu oranın yükseldiğini ifade ediyor.

Sosyal medya ve boşanma ilişkisi

Sosyal medyanın aile içi iletişimi azaltması ve gerçek hayatla sanal hayat arasındaki çelişkiler, boşanma sebepleri arasında yer alıyor. Ancak sosyal medyanın tek sebep olmadığına da dikkat çekiliyor.

Kadınların boşanma inisiyatifi

Bir yıl içerisinde açılan boşanma davalarının %70'i kadınlardan geliyor. Şiddet mağduriyeti ve ekonomik bağımsızlık gibi sebepler, kadınların bu inisiyatifi almasında etkili oluyor.