"Ah be, bostansız harman, taşsız düvene benzer!" Bu atasözünü sık sık duyarız ama ne demek istediğine şöyle bir kulak verelim. Bu söz, bir iş yapılırken gerekli şeyler eksikse, o işin işe yaramayacağını, sonuç alamayacağını anlatır. Yani, bir işe kalkışıyorsak ne lazım, ne eksik bir bakmak şart!

Bostansız Harman mı Olurmuş?

Şimdi düşünelim: Harman dediğimiz şey, tarlada ekilip biçilen mahsulü toplayıp ürün elde etme işi. Ama ortada bostan yoksa, yani ekilmiş bir şey yoksa, harmanda toplayacak bir şey de olmaz değil mi? Bu tam anlamıyla boşuna uğraş demek! Yani bir işe başlamadan önce elinizde gerekli şeylerin olduğundan emin olun diyor bu söz. Tıpkı tarla olmadan harman yapılamayacağı gibi, hazırlık yapılmadan, araç gereç olmadan bir iş de yürümez.

Taşsız Düvenin İşlevi Nedir Ki?

Gelelim düvene! Eskiden köylerde harmanda sapları ezip tane ayırmak için düven denen bir alet kullanılırdı. Bu düvenin altında sapları ezmeye yarayan taşlar olurdu. Ama taşsız bir düven ne işe yarar ki? Hiçbir iş yapmaz, sadece harmanın ortasında öylece kalır. İşte bu taşlar, harmanın olmazsa olmazları. Tıpkı bir işe kalkışırken gereken donanım gibi.

Hayatın Her Alanında “Bostansız Harman” Durumu

Bu atasözü sadece tarım işleriyle ilgili değil elbet; hayatta bir şeylerin eksik olduğu her durumda geçerli! Diyelim ki yemek yapıyorsun ama malzemeler yarım. Salça yok, soğan yok, yağ yok... O yemek, istediğin gibi olur mu? Olmaz. Bir şeyler eksik kaldığında tam anlamıyla güzel bir sonuç çıkmaz ortaya. Bu atasözü, eksik malzemeyle tam işin yapılmayacağını anlatıyor.

İş Hayatında da Böyle!

İş yerinde bir proje yapılacak ama ne araç gereç tamam ne bilgi... Böyle bir durumda başarı beklemek biraz zor değil mi? Bir işin güzel sonuç vermesi için gereken her şeyin yerinde olması lazım. Eğer kaynaklar, bilgiler eksikse, iş tıpkı bostansız bir harman gibi sonuçsuz kalır. Yani her şeyin tam takır yerinde olması önemli!

Bu atasözü kulağımıza küpe olmalı: Bir iş yapacaksak, her şey yerli yerinde olacak. Eksik parçalarla yola çıkmak, yarım yamalak hazırlıklarla işe girişmek, boşuna çaba harcamak demek. Önce gerekenleri tamamla, taşları yerine koy ki sonuç güzel olsun. Hayatın her alanında bu geçerli; işte de, evde de, mutfakta da!

Kısacası, “Bostansız harman, taşsız düvene benzer” demiş atalarımız. Ne doğru demişler! Elde edeceğimiz sonucu düşündüğümüz kadar, o sonuca ulaşmak için gereken her şeyi baştan tamamlamak da önemli. Yoksa işlerin yarım kalması kaçınılmaz.

Kaynak: Haber Merkezi