Teknoloji

BTK Resmi Gazete'de Açıkladı: Kullanılmayan Telefonlara 1 Yıl Süre!

Yeni yönetmelikle cep telefonlarını kullanmayan, kaçak ya da kayıp olanlar için büyük bir değişiklik yapıldı. Peki, telefonunuzun bağlantısı ne zaman kesilir? Hangi cihazlar beyaz listeden siyah listeye geçiyor? Tüm detayları bu haberde bulacaksınız.

Abone Ol

Cep telefonları hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), kullanılmayan ya da kayıp olan cihazlarla ilgili yeni bir karara imza attı. Bu kararla birlikte cihaz sahiplerini zorlu bir süreç bekliyor.

Yeni Yönetmelik Ne Diyor?

1 Yıla İndirilen Süre

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmeliğe göre, elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş, kaçak, kullanılmayan, kayıp ya da çalıntı olan cihazlar için beyaz listeden çıkarılıp siyah listeye dahil edilmesi ve bağlantısının kesilmesi süresi 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 7 yıldan 1 yıla indirildi.

24 Saatte Kesinti

BTK'nın veri tabanında kayıtlı ve 1 yıl boyunca kesintisiz kullanılmayan cep telefonlarının iletişim bağlantısı artık 24 saat içinde kesilecek. Bu cihazların tüm bilgileri siyah listeye eklenecek.

Siyah Listeden Beyaz Listeye Geçiş

Eğer siyah listeye alınan bir cihaz, bir abone numarasıyla kullanılmaya devam ederse, GSM operatörlerinin bildirimiyle cihazın IMEI numarası tekrar kayıtlı hale getirilip beyaz listeye dahil edilecek.

BTK'ya Başvuru Kolaylaştı

Yeni yönetmelikle, siyah listeye alınan bir cihazın son kullanıcısının BTK kayıtlarıyla uyuşmaması durumunda, ilgili cihazın IMEI numarasını tekrar kayıtlı hale getirme talebi artık cihazın ithalatçısı veya imalatçısı aracılığıyla değil, doğrudan BTK'ya başvurarak yapılabilecek.

Not: Eğer cihazın ithalatçısı veya imalatçısı tasfiye ya da terkin edilmişse, gerekli bilgi ve belgelerle birlikte BTK'ya başvuru yapılması gerekmektedir.