Türkiye, Kasım ayının sonuna doğru hızla yaklaşırken ani bir kış bastırmasıyla birlikte evlerde yanan doğal gaz kullanımı ve faturalarının durumu gündemin en üst sıralarında yerini almış durumda, tıpkı geçen kış olduğu gibi bu kış da doğalgaz faturaların bir kısmı devlet tarafından karşılanmış olacak. 

Bu kışında ücretsiz doğalgaz kullanımı olacak mı?

Kasım ayının başında hafif geçen hava koşullarıyla birlikte, ayın sonlarına doğru yerini sert kış şartlarına bıraktı. Bu değişiklik, vatandaşları doğal gaz kullanımına iyice yöneltmiş durumda. Evlerde yanan kombilerin artan kullanımı, doğal gaz faturalarını gündemin merkezine taşımış oldu.

Ücretsiz Doğal Gaz Uygulamasının Detayları

Türkiye genelinde uygulanan bir politika olarak, 2023 yılından beri doğal gaz faturalarında ilk 25 metreküp, 120 TL'lik kısım, devlet tarafından karşılanıyor. 

Bu uygulama ile, 1 Mayıs 2024 tarihine kadar devam edecek olup, böylelikle, vatandaşlar bu miktarın altında bir tüketim gerçekleştirirse herhangi bir ek ücret ödemeyecekler.

Enerji Politikaları ve Maliyetler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ücretsiz olarak doğal gaz uygulamasının maliyeti, 24 Nisan 2023 yılı Temmuz ayı sonuna kadar bakanlık bütçesinden karşılanarak, toplam 2 milyar 470 milyon 636 bin 833 TL olduğunu söyledi. 

Buna karşılık, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 1 Ekim tarihinden itibaren sanayi için kullanılan elektrik ve doğal gaza yapılan %20'lik zammın, seçim sonrasında akaryakıt ürünlerine yapılan zamlarla birleşerek üretim maliyetlerinde artışa neden olduğunu söyledi.

Akın, kış ayı öncesi doğal gaz ve elektriğe yapılacak olan herhangi bir zammın enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturacağını belirtti.

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:
https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G
KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN
NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?
Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.
Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;
0532 696 30 57