"Bülbülün öttüğü yerde şenlik olur" derler, bilir misiniz? Bu atasözü Bursa’dan çıkmış, zamanla ülkenin dört bir yanına yayılmış. Anlamı da pek bir güzel: Nerede bir güzellik, neşe dolu bir insan varsa orası mutlaka hareketlenir, şenlenir, cıvıl cıvıl olur.

Düşünsenize, bülbülün o hoş sesi nerede duyulsa, etrafa nasıl bir huzur verir. İşte bu söz de, çevresine neşe saçan, bulunduğu yere huzur getiren insanları anlatır. Mesela, sevilen bir dostunuz varsa onun yanına gitmek bile insanı mutlu eder, değil mi? Orası hemen neşe dolu bir yere dönüşür, herkes bir arada, tatlı tatlı sohbetler eder.

Bülbülün Öttüğü Yerde Şenlik Olur Atasözü Ne Demek Bursa’dan Çıkıp Tüm Türkiye’ye Yayılan Atasözü Ne Demek

Bu güzel söz Bursa’nın yemyeşil, mis kokulu bahçelerinde çıkmış. Bursalılar, bülbülü doğanın sesi gibi görür, ona özel bir değer verir. Zaten Bursa’nın çınar ağaçlarının altında, bülbül sesleriyle dolu bir bahar günü geçirmek bambaşkadır! İşte bu güzel manzara, Bursa’da yaşayan insanların yüreğine işlemiş ve "Bülbülün öttüğü yerde şenlik olur" sözü de doğup büyümüş. Zamanla bu güzel söz her yere yayılmış, herkesin dilinde dolanır olmuş.

Bulbul

Günümüzde de Hâlâ Söylenir..

Bugün hâlâ güzel bir ortamdan, keyifli bir insandan bahsederken bu söz kullanılır. Mesela, "Ayşe Hanım geldi, ortalık şenlendi" denir. Ya da bir dost ortamında muhabbet güzelse, "Bülbülün öttüğü yerde şenlik olurmuş" diye söze katılır. Tıpkı bülbülün nağmeleri gibi, güzel insanların olduğu yerde huzur ve mutluluk vardır.

Kısacası…

Bülbülün öttüğü yerde şenlik olur derken aslında şunu kastediyoruz: İyi insan, bulunduğu yere neşe katar; onun olduğu yer cıvıl cıvıl olur, insanın içi huzurla dolar. Bursa’nın bize hediye ettiği bu güzel söz, her kulağa küpe olmalı!

Kaynak: Haber Merkezi