Marmara Bölgesi'nde 7.0 büyüklüğünde deprem beklendiğine dair uyarılar, belediyeleri yapı stoklarını incelemeye yönlendirdi. Mudanya Belediyesi tarafından düzenlenen bir programda, ilçedeki riskli bina envanteri çalışmasının detayları kamuoyuna açıklandı.

Bursa’da Yapılan Araştırmada Binaların %71’Inin Riskli Olduğu Ortaya Çıktı! (4)

Afet Riskine Göre Haritalar Hazırlandı

Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, ilçedeki 11 mahallede toplam 8 bin 217 binanın incelendiğini ve 54 bin 882 bağımsız bölümün analiz edildiğini belirtti. Çalışmaların 82 bin 191 kişiyi kapsayan bir alanda sürdüğünü ifade eden Dalgıç, öncelikle Mudanya’daki zemin yapısı ve risk yoğunluğunun sahil bölgelerinde daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

Büyükşehir’den ‘Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı’ ile Farkındalık Artırılıyor Büyükşehir’den ‘Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı’ ile Farkındalık Artırılıyor

Başkan Dalgıç, "Özellikle 70’li yıllardan itibaren yazlık amaçlı yapılaşmanın hız kazandığı Burgaz ve Altıntaş gibi bölgelerde, dönemin deprem yönetmeliğine göre inşa edilmiş binalar dikkat çekiyor. Yapı nizamı, kat seviyeleri, bina yaşları ve görsel kalite analiz edilerek her bina için performans puanı oluşturduk. Elde edilen veriler, Bursa Teknik Üniversitesi ile değerlendirildi" dedi.

Bursa’da Yapılan Araştırmada Binaların %71’Inin Riskli Olduğu Ortaya Çıktı! (3)

"Risk Oranı Yüzde 71, Acil Önlem Alınmalı"

İncelemeler sonucunda 2 bin 730 binanın 1975 yönetmeliğine göre yapıldığını belirten Dalgıç, “Bugüne kadar 3 farklı deprem yönetmeliği değişti ve yeni bir güncelleme daha bekleniyor. Bağımsız bölümler açısından baktığımızda 52 bin bağımsız bölümün yüzde 64’ü çok riskli ve riskli alanda kalıyor. Yapı stokumuzun büyük bölümü eski ve risk taşıyor. Genel değerlendirmeye göre, ilçedeki binaların yüzde 71’inin riskli olduğu tespit edildi” ifadelerini kullandı.

Bursa’da Yapılan Araştırmada Binaların %71’Inin Riskli Olduğu Ortaya Çıktı! (5)

Başkan Dalgıç, "Eğer gerekli çalışmalar yapılmazsa, olası bir depremde büyük can ve mal kayıpları yaşanabilir. Binaların yenilenmesi kaçınılmaz bir gerçek. Kaos ortamı oluşmadan, altyapı sorunları baş göstermeden önce harekete geçmeliyiz. Mudanya’nın güvenli, sürdürülebilir ve çevreye duyarlı bir şehir haline getirilmesi için yapı stoğunun yenilenmesi gerekiyor” dedi.

Mudanya Belediyesi, Bursa'da ilk kez yapılan bir plan notu değişikliğiyle eski binaların dönüşüm sürecini hızlandırmayı amaçladıklarını açıkladı.

Kaynak: İHA