Bursa

Bursa Devlet Tiyatrosunda Sanatın Kalbi 67 Yıldır Atıyor!

1957 yılında Bursa’da kurulan Devlet Tiyatrosu, Türkiye’nin ilk bölge tiyatrosu olma unvanını taşıyor. Kuruluşundan bu yana Bursa’yı tiyatronun başkentlerinden biri haline getiren bu kültürel miras, Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu binasında sanatseverlerle buluşuyor. Zamanında sinema olarak kullanılan bu bina, Bursa Valisi İhsan Sabri Çağlayangil’in girişimiyle tiyatroya dönüştürülmüş ve 1957’de perdelerini açmış.

Abone Ol

Tiyatronun adı, Bursa’da ilk Türk tiyatrosunu kuran Ahmet Vefik Paşa’dan geliyor. Bugünkü bina ise 1935’te Halkevi olarak yapılmış, 1950’lerde genişletilip tiyatroya evrilmiş. Açılışını Rossini’nin "Sevil Berberi" ile yapan tiyatro, 1 Ekim 1971’de Lillian Helman’ın "Küçük Tilkiler" adlı oyununu sahneleyerek yerleşik düzenine geçti.

İlginç bir not: Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu, açıldığı dönemde sinemadan tiyatroya dönüşen bir bina olduğu için, sahne arkası kısımları sınırlıymış! Bu durum, sanatçılar arasında bol bol espriye konu olmuş. “Kulis dedikleri, neredeyse sahne kadar küçük!” diyorlarmış o dönemlerde. Ama sahne küçükmüş de gönüller büyükmüş.

Tiyatro müdürlüğünü bugüne dek pek çok değerli isim üstlendi, ama her bir dönem bir öncekinin mirasını daha da zenginleştirdi. 1985 yılında ikinci sahnesi olan Feraizcizade Mehmet Şakir Oda Tiyatrosu da tiyatroya katıldı ve o tarihten beri Bursa’da iki sahnede sanatı yaşatmaya devam ediyor.

 Sahnenin Işıkları Hiç Sönmüyor!

Bursa Devlet Tiyatrosu, klasiklerden modern eserlere kadar geniş bir repertuvara sahip. Hem yerel halk hem de ziyaretçiler bu köklü tiyatroda sahnelenen oyunlarla adeta büyüleniyor. Geleneksel Türk tiyatrosundan dünya klasiklerine uzanan oyunlarla sanatseverlerin beğenisini kazanan Bursa Devlet Tiyatrosu, sadece Bursa değil, tüm Türkiye için bir sanat mabedi haline geldi.

Sahneleriyle hayatı, aşkı, mücadeleyi, komediyi ve dramı seyircilere ulaştıran Bursa Devlet Tiyatrosu, şehrin kalbindeki bir kültürel hazine olarak yerini korumaya devam ediyor. Eğer Bursa’ya yolunuz düşerse, Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu’nun büyülü atmosferinde bir oyun izlemeyi ihmal etmeyin.