Dağın Zirvesindeki Sera: Efsane Verimlilik

 Bursa'nın  Keles ilçesinde 900 rakımda kurduğu serada süs bitkileri yetiştiren Mehmet Sakarya, Uludağ'dan eriyen kar suları ile sulama yaparak deniz seviyesine göre 5 kat daha fazla verim elde ediyor. Seraların merkezi Yalova'da bile en az 5 kilogram gübre kullanılırken, Sakarya sadece 1 kilogram gübre ile sulama yapabildiğini belirtti. Toprakta hastalık bulunmaması ve bölgeden çıkan ürünlerin daha uzun ömürlü olması, bu verimliliği destekleyen faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

Genc Gazete Bursa Keles'te Dağın Zirvesinde Sera (1)

Yılda 3 Milyon Süs Bitkisi Üretiyor

Mehmet Sakarya, Bursa'nın yüksek rakımlı Keles ilçesinde kurduğu serada yılda 3 milyon süs bitkisi üretiyor. Sakarya, "Toplamda 15 dönümde çalışıyoruz. Şu an yazlık begonya gibi bitkilerde çalışıyoruz. Eylül ayında kışlık bitkilere başlayacağız. Mevsimlik üretimimizi 3 milyona çıkardık" diye belirtti. Üretimde yakaladığı ivmeyi, bölgenin iklimsel dezavantajlarına rağmen elde ettiğini vurgulayan Sakarya, "Ürettiğimiz bitkiler daha uzun ömürlü ve sağlıklı" dedi.

Genc Gazete Bursa Keles'te Dağın Zirvesinde Sera (2)

"Kamu bizi desteklerse daha ileriye gideriz"

Genc Gazete Bursa Keles'te Dağın Zirvesinde Sera (7)

Mehmet Sakarya, üretimde sorun yaşamadıklarını fakat pazarlama konusunda daha fazla desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Sakarya, "Kamudan desteğimizi aldık. Ancak dağın başında olduğumuz için yoldan geçen kişiye ürün satma şansımız yok. Müşterimiz kamu. Yaz döneminde kadın işçilere 450 lira yevmiye ödedik ve bin kişiye iş imkânı sağladık" diye ekledi.

Genc Gazete Bursa Keles'te Dağın Zirvesinde Sera (3)

Fiyat Avantajı ve Müşteri Tercihi

Diğer bölgelere göre maliyetlerin düşük olması, Mehmet Sakarya'nın serasını tercih edilir kılıyor. Sakarya, "Bu işe başlarken İzmir Büyükşehir Belediyesini örnek aldık. Aile işçiliği yaptığımız için maliyetimiz Yalova ve Bursa merkeze göre biraz daha düşük. Müşteriler bu sebeple bizi tercih ediyorlar" dedi.

Genc Gazete Bursa Keles'te Dağın Zirvesinde Sera (4)

"Fiyat nedeniyle müşteriler Bursa'yı tercih ediyor"

Genc Gazete Bursa Keles'te Dağın Zirvesinde Sera (5)

Mehmet Sakarya, bölgedeki düşük maliyetlerin müşteri tercihini etkilediğini belirtti. "Biz burada aile işçiliği yaptığımız için maliyetimiz daha düşük. Müşteriler bizim piyasamızın Yalova ve Bursa merkeze göre düşük olduğu için bizi tercih ediyorlar" dedi.

Genc Gazete Bursa Keles'te Dağın Zirvesinde Sera (6)

Kaynak: Haber Merkezi