Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK),  İlçe Halk Eğitim Merkezi, Keles Kocayayla Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Yerel Esnafların sponsorluk desteğiyle gerçekleştirilen DAĞDER Büyük Danışık Gecesi’ne, Keles Belediye Başkanı Ali Doğru, TKDK Koordinatörü Bilal Tunç, AK Parti Keles İlçe Başkanı Özcan Yeni, Köy Dernek Başkanları’nın yanı sıra vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Bursa’da Dağder Büyük Danışık Gecesi Büyüledi4 Gencgazete

Bununla birlikte, Özbekistan’ın Keles ilinden gelen Akademisyenler Zibagül İlyasova ve Aygül Tursun Bayeva programın onur konuğu oldu.

Keles İlçe Gençlik ve Spor Merkezi Halk Oyunları Grubu’nun muhteşem folklor oyunları başlayan program Sorgun Folklor Ekibi’nin halk oyunları gösterisiyle devam etti.

Bursa’da Dağder Büyük Danışık Gecesi Büyüledi6 Gencgazete

Gelemiç Çalgı ve Oyun Ekibi’nin izleyicilere canlı müzik ziyafeti sunduğu Danışık Gecesi’nde Keles Köyleri Derneği Folklor Ekibi’nin folklor gösterileri büyük beğeni aldı. Özellikle Uludağ Efeler Derneği Folklor Ekibi’nin zeybek gösterisi ayakta alkışlanırken Gelemiç İhtiyar Delikanlılar Folklor Ekibi de bu özel geceye renk kattı.

Öte yandan folklor ekiplerinin izleyicilere doyumsuz bir görsel şölen sunduğu gecenin devamında yörenin sevilen ses sanatçılarından Emel Örgün, Mehtap Takmaklı ve Ahmet Bayhan seslendirdiği birbirinden güzel türkülerle sahnenin tozunu attırdılar.

Bursa’da Dağder Büyük Danışık Gecesi Büyüledi3 Gencgazete

DAĞDER Büyük Danışık Gecesi’nin açılış konuşmasını yapan DAĞDER Genel Başkanı İsmail Aydoğdu; ‘Danışık Geceleri’nin yöresel ve milli kimliğimizin ayrılmak bir parçası olduğuna işaret ederek, geçtiğimiz yıl UNESCO’nun somut olmayan kültür mirası olarak kabul edildiğini vurguladı.

Bursa’da Dağder Büyük Danışık Gecesi Büyüledi1 (1) Gencgazete

“Danışıklar, dostluğumuzun kardeşliğimizin nişanesidir”

Orta Asya’dan günümüzde 700 yılı aşkındır bu topraklarda hüküm süren kültürel bir geçmişe sahip olduklarına dikkat çeken İsmail Aydoğdu;  Sadece cephede değil milli kimliğimizi koruma ve gelecek nesillere miras olarak bırakma noktasında da büyük savaş verdiklerini belirterek;

“Bizi diğer milletlerden ayıran şey farklı bir Türk Kültürü içerisinde bulunmamız. Özellikle dağ yöresi 700 yıldır homojen bir kültür şeklinde varlığını devam ettiriyor. Yöresel folklor oyunlarımızdan hayvanlara vurduğumuz damgalara kadar kültürümüzün işaretlerini görebiliyoruz. İnşallah Danışık Programlarımıza 4 ilçemizde de devam edeceğiz ve finali de Eylül Ayında Osmangazi ilçemizde yapacağız. Öte yandan çocuklarımız şehir hayatında her türlü eğlence mekanına gidip öz kültürümüzün bir parçası olmayan müziklerle eğlenirken kendi ata kültürümüz olan folkloru öğrenmek için Danışık Gecelerini yaptığımızda bizleri tepki gösterilmesini anlayamıyoruz. Oysa eleştirdiğimiz kültür kendi kültürümüz. Asıl eleştirilmesi gereken konu bozulmaya yüz tutan kültürümüzü korumak noktasında hiçbir şey yapmamamız. Danışıklar kendi lisanımızda bir istişare ve dayanışma programıdır. Dolayısıyla biz Danışık Programlarımızı dostluğumuzun, kardeşliğimizin nişanesi olarak görmekteyiz. Bu vesileyle Büyük Danışık Gecemizin gerçekleşmesin büyük katkısı olan Keles Belediye Başkanımız Sayın Ali Doğru’ya, TKDK Koordinatörümüz Bilal Tunç’a, Keles Yerel Eylem Grubu Derneği’ne,  İlçe Halk Eğitim Merkezi, Keles Kocayayla Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Yerel Esnafımızın yanı sıra DAĞDER Yönetim Kurulu Üyelerimize ve bugün bizleri yalnız bırakmayan tüm konuklarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Bursa’da Dağder Büyük Danışık Gecesi Büyüledi7 Gencgazete

“Hepimiz ait olduğumuz kültüre sahip çıkmalıyız”

DAĞDER Genel Başkanı İsmail Aydoğdu’dan sonra söz alan Keles Belediye Başkanı Ali Doğru ise; yöresel kültürün milli kimliğin korunması, birlik ve beraberliğin güçlendirilmesi noktasında çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek;

“Bizler yöremizde böylesi güzel etkinliklerimizi TKDK Koordinatörümüz Bilal Tunç ve Keles Yerel Eylem Grubu Derneği^nin çabasının sonucu olarak Avrupa Birliği fonlarıyla belediyemizin bütçesinden tek kuruş almadan gerçekleştiriyoruz. Hepimiz ait olduğumuz kültüre sahip çıkmakla mükellefiz. Çocuklarımızın milli bir şuur ve kültürel aidiyet hissiyle büyüyebilmesi için Danışık Gecesi gibi özünde istişare ve dayanışma programlarının yaşatmak zorundayız. Keles Belediyesi olarak bu özel programın paydaşı olmaktan onur ve mutluluk duyuyoruz. DAĞDER Genel Başkanımız İsmail Aydoğdu’ya ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bursa’da Dağder Büyük Danışık Gecesi Büyüledi2 Gencgazete

TKDK Koordinatörü Bilal Tunç da; TKDK olarak yöresel kültürü yaşatma ve gelecek nesillere miras olarak bırakmaya yönelik programlar yaptıklarını ifade ederek;  Büyük Danışık Gecesi’nin gerçekleştirilmesinde başta DAĞDER olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

DAĞDER Yönetim Kurulu Üyeleri, program sonrası Keles Protokol Kültürevi’ni ziyaret ederek köy dernek başkanları ve üyeleriyle sohbet etti.

Bursa’da Dağder Büyük Danışık Gecesi Büyüledi5 Gencgazete

Kaynak: HABER MERKEZİ