Tarih 16 Ocak 2006. O tarihte ,Tarım İl Müdürlüğü, Bursa belde ve köylerinde başlattığı itlaf çalışmalarını İnegöl’de de sürdürür. Yukarıballık, Akıncılar ve Sulhiye köylerinde toplam 942 kanatlı hayvan itlaf edilmesinin ardından ekipler Akhisar ve Çakırçiftliği köyündeki tüm kanatlı hayvanları da toplar.
Bilmeyenler için vurgulayalım Çakırçiftliği köyü, bugünkü Huzur Mahallesinin o tarihteki adıdır.
İşte arşivden haberimiz:
Riske kesin çözüm
Bursa ve çevresindeki köylerde kuş gribi virüsüne karşı alınan önlemler devam ediyor. İnegöl'de yoğunlaşan itlaf çalışmaları ve av yasağı ile halkın sağlığı koruma altına alınıyor.
Acil Eylem Planı Devreye Sokuldu
Tarım İl Müdürlüğü, Bursa ve İlçelerinde kuş gribi tehdidine karşı acil önlemler alarak itlaf çalışmalarına hız verdi. İnegöl Kaymakamı Erdoğan Bektaş ve ilgili yetkililerin eşlik ettiği bu çalışmalar, halk sağlığını korumak amacıyla yapıldı.
Kuş Gribi Tehdidi Genişliyor
İl Tarım Müdürü Hüseyin Yıldızer, Bursa'nın Gürsu ilçesine bağlı Karahıdır köyünde kuş gribi virüsünün tespit edildiğini ve karantina altına alındığını açıkladı. Yıldızer, "Bursa ve çevresinde 8 milyon kanatlı var. Riski en aza indirmek için tüm tedbirleri alıyoruz" dedi.
Şuana kadar Bursa ve bölgesinde 683 köy ve 50 beldede itlaf çalışması yaptıklarını belirten Müdür Hüseyin Yıldızer, “Söz konusu belde ve köylerde 15 bin kanatlı hayvan itlaf edildi. Yaptığımız tahminlere göre Bursa ve bölgesinde 8 milyon kanatlı var. Önlemlerimizi sıkı bir şekilde alıyoruz. Bayramda bütün ekip arkadaşlarımız. Büyük emek sarf ederek çalışmalarını sürdürdüler. Önlemlerimiz almaya devam ettiriyoruz bu bağlamda Bursa bölgesinde av yasağı başlattık. Vatandaşlarımız şundan emin olsunlar, bu bir önlemdir. Risk alamayız, artık özellikle köylerimizde evde tavuk, ördek, güvercin türü kanatlı besleme alışkanlığını bıraksınlar bizim için insan sağlığı çok önemlidir. Köylülerimizi mağdur etmeyeceğiz ve rayiç bedeli neyse ödemesini yapacağız” dedi.
Yoğun Çalışmalar ve Önlemler
Bursa'da şuana kadar 683 köy ve 50 beldede itlaf çalışması yapıldı. Bu süreçte 15 bin kanatlı hayvan itlaf edildi. İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, bilgilendirme ve dezenfekte çalışmalarını da sürdürüyor.
Kaymakamlık Açıklaması: İnsan Sağlığı Öncelik
İnegöl Kaymakamı Erdoğan Bektaş’ta yaptığı kısa konuşmada İnsan hayatının önemine değindi. Köylerde kesinlikle kuş gribi var manasıyla itlaf yapmadıklarını söyledi. Risk almak istemedikleri için bu itlaf çalışmalarını yaptıklarını belirten Kaymakam Erdoğan Bektaş, “Açıkta kanatlı yetiştiriciliğinin artık son bulmasını istiyoruz. İnsan sağlığını ve geleceğimizi ve çocuklarımız risk altına atmak istemiyoruz. Kimde kanatlı hayvan varsa bize ihbar etsin gereğini yapalım. Kimse mağdur olmayacak” dedi.
Köylerde ve beldelerde itlaf ve önlemlerin devam edeceğini belirten yetkililer, vatandaşların sağlığını riske atmak istemediklerini vurguladı. Ayrıca, köylülerin mağduriyet yaşamamaları için gerekli tazminatların ödeneceği de açıklandı.
Bursa'da kuş gribi tehdidiyle mücadelede alınan bu önlemler, hem halk sağlığını korumayı hedefliyor hem de gelecekte benzer salgınların önüne geçmeyi amaçlıyor.