Bursa Organize Sanayi Bölgesi (Bursa OSB), Uludağ Üniversitesi, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BOSİAD) ve Egok Yapı Analiz Teknolojileri işbirliği ile Bursa’da deprem gerçeği ve Bursa’da sanayinin durumu hakkında bilgilendirici bir sempozyum gerçekleştirildi.
Bursa OSB Hizmet Binası çok amaçlı toplantı salonunda düzenlenen ‘Bursa’nın Deprem Riskleri ve Sanayi Yapılarının Deprem Performansları’ konulu sempozyumda 17 sanayi bölgesi bulunan ve aktif fay hatlarının geçtiği Bursa’da ciddi önlemler alınması gerektiği vurgulandı.
“SANAYİ BÖLGELERİ DOĞRU YAPILANMALI”…
Sempozyumun moderatörlüğünü yapan Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, yakın zamandaki depremlerin genelde gece saatlerinde gerçekleştiğini hatırlatarak, “Durum böyle olunca sanayi alanlarında can kayıpları yaşanmıyor gibi bir algı oluşuyor ancak Bursa’da 24 saat vardiya ile çalışan sanayi kuruluşları var. Bursa’da olası bir depremde sanayi bölgelerinde de can kayıpları gündeme gelebilir. Sanayi bölgelerindeki maddi kayıpların büyüğü aslında binalarda değil oradaki makinelerde, alet edevatlarda meydan geliyor. Aynı zamanda yaşanabilecek iş gücü kaybı kayıpları daha büyük boyutlara çıkarıyor. O yüzden sanayi yapılanmaları biraz daha ön planda olmalı. Aynı zamanda sanayi bölgelerinde bulunan bir takım kimyasalların yayılması ya da yaşanabilecek yangınlar çok daha büyük zarara neden olabilir. Sanayi bölgelerindeki doğru yapılanmalar can ve mal kayıplarını azaltmada etkili olacaktır” dedi.
“BU BÖLGEDE KAYIPLAR ÇOK DAHA BÜYÜK OLUR”…
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er ise, ‘Aktif Fay Hatları ve Bursa için Riskler’ konulu sunumunda olası tehlikeleri ve alınması gereken önlemleri sıraladı. Bursa’da 17 tane sanayi bölgesi bulunduğunu ve aktif fay hatlarının geçmesi dolayısıyla ciddi önlemler alınması gerektiğine dikkat çeken Er, “Şu anda ülkemizin kaynaklarının büyük bir kısmı deprem bölgesine destek için kullanılıyor. 4 milyar dolardan bahsediliyor. Bu durum depreme hazırlığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Bu harcamaların küçük bir kısmını kentsel dönüşüme ve gerekli önlemlere ayırsaydık bu paranın büyük bir kısmı cebimize kalabilirdi. Türkiye’de 3 ay içerisinde gerçekleşen deprem sayısı 30 bini geçti. Bu depremlerin yarattığı stres bizi de etkileyebilir. İstanbul’da, Bursa’da, Marmara ve Ege bölgelerinde yaşanabilecek depremlerin kayıpları çok daha büyük olacaktır” diye konuştu.