Osmangazi Belediyesi ve Osmangazi Kent Konseyi’nin iş birliğiyle düzenlenen "Medeni Kanun’un Kabulünün 99 Yılında Rolleri ve Statüleriyle Haklarının Bilincinde Kadın Olmak" adlı söyleşi, Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte, Medeni Kanun’un kabulüyle birlikte kadınların kazandığı haklar anlatıldı. Moderatörlüğünü Avukat Sibel Özbudak’ın yaptığı söyleşiye, Bursa Inner Wheel Dernek Başkanı Özlem Güner, Uludağ Soroptimist Kulübü Başkanı Eren Jale Yörükoğlu, Türk Anneleri Derneği Sekreteri Gizay Tanca Çolpan ve BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeyda Şençayır konuşmacı olarak katıldı.

Genç Gazete Türk Medeni Kanunu 2

Medeni Kanun ve Kadın Hakları

Söyleşide, Medeni Kanun’un Türk kadınlarına tanıdığı haklar tartışıldı. Bursa Inner Wheel Dernek Başkanı Özlem Güner, Medeni Kanun’un kabulü ile birlikte kadınların eşit haklar elde ettiğini belirterek, “Kadınlar, erkeklerle eşit konuma geldi ve haklarını kendi başlarına kullanabilecekleri bir özgürlüğe sahip oldular” dedi. Uludağ Soroptimist Kulübü Başkanı Eren Jale Yörükoğlu da Medeni Kanun’un değerine dikkat çekerek, “Bu kanunun değeri her kadın için çok büyük” dedi.

Genç Gazete Türk Medeni Kanunu 3

Türk Anneleri Derneği Sekreteri Gizay Tanca Çolpan, kadın haklarının toplumsal olaylarla birlikte daha da önem kazandığını ifade etti. Moderatör Avukat Sibel Özbudak, Medeni Kanun’un getirdiği hakların özellikle kadınların evlenme, boşanma ve miras gibi konularda önemli kazanımlar sağladığını aktardı. Ayrıca, Medeni Kanun’un 2002 yılında yapılan düzenlemelerle daha da güçlendirildiği vurgulandı.

Genç Gazete Türk Medeni Kanunu

Bursaspor Transfer Bombalarını Peş Peşe Patlatıyor Bursaspor Transfer Bombalarını Peş Peşe Patlatıyor

Toplumsal Dönüşüm ve Kadınların Yeri

BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeyda Şençayır, Medeni Kanun’un toplumsal dönüşümün simgesi olduğunu belirterek, kadınların hak ettikleri yerlere ulaşabilmesi için mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz, Medeni Kanun’un kadın ve erkek eşitliğini sağlamlaştırarak toplumsal yapıyı dönüştürdüğünü ifade etti ve “Kadın haklarını savunmak, demokrasiyi ve insan haklarını savunmaktır” dedi.

Genç Gazete Türk Medeni Kanunu 4

Söyleşinin sonunda katılımcılara ve programa katkı sağlayan kadın muhtarlara, Bursa'nın ilk kadın milletvekili Şekibe İnsel'in el yazısıyla hazırladığı plaket hediye edildi.

Kaynak: BÜLTEN