Bursada Zemini Sağlam Güvenlikli Yerlerin Listesi 2023
Türkiye’de zemin tehlike haritalarını çıkartan ilk üç ilden birisinin Bursa olduğunu dile getiren Başkan Aktaş, “Bugüne kadar birçok veriyi topladık, analizlerini yaptık. Hâlen yürütmekte olduğumuz çevre düzeni planı çalışmasının veri toplama sürecinde bütün ilimizin zemin durumunu, TÜBİTAK ile birlikte 3 yıl süren çalışmanın sonunda ortaya koyduk. 2020 yılından beri devam eden süreçte ilimizdeki yaklaşık 650.000 yapının bina envanterini oluşturmaktayız. Yüzde 80’ini de tamamlamış durumdayız. Bütün ilçelerimizdeki yapıları; kat yüksekliği, yapım yılı gibi kriterlere göre sınıflandırıyoruz. Merkez Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Gürsu, Kestel ilçeleri için bu çalışma tamamlandı, diğer ilçelerimiz için de bu analizi kısa sürede tamamlamış olacağız. Bir diğer adımımız bu yapıların risk durumlarının da ortaya konmasıdır. Belediyemizin kendi imkânlarıyla analiz ettiği veriler, deprem riski açısından kentin bütününü ele alacak olan ve JICA ile yürütülen çalışmaya altlık teşkil edecek. JICA ve belediyemizce ortaklaşa yürütülen Deprem Risk Azaltma ve Önleme Projesi ile muhtemel bir depremde, ilimizde hasar riski yüksek alanlar belirlenecek” dedi.
Bursa’da zeminin “A” grubu olarak sınıflandırılan yüzde 41,51’i, sadece gözlemsel etüt ile yapılaşmaya izin verilebilecek sağlam zemine sahip. “B” grubu olarak sınıflandırılan yüzde 48,08’inde, detaylı zemin etüdü, “C” grubu olarak nitelendirilen yüzde 10,23’ünde detaylı zemin etüdünün yanı sıra temel mühendisliği etütleri istenecek. Böylece Bursa’nın yüzde 58,31’inde kontrollü olarak yapılaşmaya gidilebilecek.
Zeminin zemin etüdü çalışmalarının sonuçları bölgelere göre şöyle:
A Grubu (Zemini sağlam):
Karapınar, Değirmen önü, Cumalıkızık, 75. Yıl, Yiğitler, Hacivat, Fidye Kızık, Kaplıkaya, Siteler, Mimarsinan, Araba yatağı, Güllük, Selçukbey, Ertuğrulgazi, Eğitim, Baruthane, 152 Evler, Orta bağlar, Yıldırım, Kurtoğlu, Karaağaç, Veysel Karani, Namık Kemal, Selamet, Demirtaş, Elmasbahçeler, Hocahasan, Haşimişcan, Tophane, Altıparmak, Hisar Selimzade, Şehreküstü, Pınarbaşı, Azabbey, Hamzabey, Alattin, Mollaferani, Demirkapı, Kükürtlü, Çekirge, Hamitler, 1050 Konutlar, Geçit, Yunuseli (bir kısmı), Özlüce, Geçit-Balat, Minareliçavuş, Organize Sanayi Gelişme Bölgesi, Fethiye, İhsaniye (bir kısmı) Ataevler, Beşevler (bir kısmı), Demirci (bir kısmı).
B Grubu (Detaylı zemin etüdü ile yapılaşmaya izin verilebilecek yerler):
Samanlı, Yunusemre, Kazım Karabekir, Vatan, Anadolu, Duaçınarı, Mevlana, Ulus, Çınarönü, Vakıf, Şirinevler, İsabey, Demetevler, Erikli, Esenevler, Bağlaraltı, Davutdede, Şükraniye, Beyazıt, Mehmet Akif Ersoy, Sinandede, Hacıseyfettin, Yediselviler, Yeşilyayla, Ovaakça, Alaşar, Bağlarbaşı Karaman, Hürriyet, Hüdavendigar, Çeltik Yeniceabat, Çukurca, Armutlu, Dereçavuş, Panayır, Tofaş, Paşaçiftliği, Geçitköyü, Eski Yalovayolu, Yunuseli, Güneştepe, Yunuseliköyü (bir kısmı) Geçit (bir kısmı) Dikkaldırım (bir kısmı) Batı Garajı, Emirkop Yeni Yerleşim Alanı, Ertuğrul Toplu Konut Alanı, Ürünlü, Alaattinbey, Me-İş Koop. Alanı, Demirci, Küçük sanayi Sitesi, Organize Sanayi, Minareliçavuş, Üçevler, Beşevler, İhsaniye (bir kısmı).
C Grubu (temel mühendisliği etüdü ve önlemi isteyen yerler):
Millet Mahallesi-Dikencik mevkii, Teferrüç mevkii, Küçükbalıklı, Soğanlı, Sırameşeler, Panayır (bir kısmı) Veyselkarani (bir kısmı), Buttim, Geçit-Balat, Misi Köyü.
D Grubu (Yerleşime uygun olmayan alanlar):
Hacıosman, Hüdavendigar (çok az bir kısmı), Odunluk Bölgesi (çok az bir kısmı).
Bursa zemini sağlam mı?
Bursa'nın zemin etüdü tamamlandı Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde, yapılaşma açısından zeminin sadece yüzde 41. 51'i “sağlam” çıktı.
Bursa bir deprem bölgesi mi?
AFAD'ın Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'na göre Bursa birinci derece riskli bölge içerisinde yer alıyor. Haritaya göre; Bursa'da, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgeler birinci derece deprem riski taşıyor.
Bursanın ve İlçelerinin En Sağlam Zemini Hangi Semtler?
Zemini sağlam olan Bursa'nın Hisar, Muradiye, Dobruca ve Nilüfer Üçevler bölgeleri, zeminin kayalık olması nedeniyle bu depremden zarar görmemiş ve deprem uzmanları tarafından da en güvenli bölgeler olarak nitelendirildi.
Bursa'da güvenli bölge olarak baktığımızda Mahalle olarak söylemek doğru olmaz ama Harmancık, Büyükorhan, Keles ilçelerini sayabiliriz. Çünkü buralardan fay hattı geçmiyor ve sıvılaşma yok. İlçeler haricinde Tophane yamaçları zemin olarak güvenli, Uludağ yamaçları için de aynı şeyi söyleyebiliriz.