Bursa'da yaşayan 13 yaşındaki milli yüzücü Esra Yüce, el ve kol kasları eksik doğarak, ellerini kullanamayan bir sporcu olarak dünyaya geldi. Ancak hayatını değiştiren bir yolculuk başladı. 8 yıl önce doktorları tarafından yüzme sporuna yönlendirilen Yüce, gösterdiği performansla antrenörü İlyas Aziz’in dikkatini çekti. Antrenörü, sırtüstü yarışlarda Yüce’nin start almak için sabit durabilmesi adına özel bir aparat tasarladı. Bu aparatın bir ucunu dişleriyle sıkarak sabit kalan Yüce, yarışa atlamak için büyük bir başarıya imza attı.

Genç Gazete Bursa'lı Milli Yüzücü, Dişiyle Altın Madalya Kazandı 2

Yüce, 50 metre sırtüstü yarışında Türkiye Şampiyonu olduktan sonra milli takıma dahil oldu ve uluslararası yarışlara katılmaya başladı. Son olarak Sırbistan'da düzenlenen dünya şampiyonasında, 50 metre kelebek branşında dünya şampiyonu oldu, 50 metre sırtüstünde ise dünya ikincisi olarak dikkatleri üzerine çekti. Yüce, aynı zamanda Fair-Play ödülüne de layık görüldü.

Bursa’daki Fetih Müzesi Neden Dünyada Eşi Benzeri Olmayan Bir Yapı Olarak Tanımlanıyor? Bursa’daki Fetih Müzesi Neden Dünyada Eşi Benzeri Olmayan Bir Yapı Olarak Tanımlanıyor?

Yüzme ile Hayatı Değişti

Fizik tedavi amaçlı yüzmeye başladığını belirten Esra Yüce, “Bu sporu yapmaya doktorlarım yönlendirdi. Fizik tedavi için yüzmeye başladım. Yüzme ile birlikte hayatım değişti. Sırtüstü yarışlarda tutunamadığım için ilk başlarda ayaklarımdan tutunuyordum. Daha sonra İlyas hocam bana bir aparat tasarladı. Artık dişlerimle ona tutunarak çıkış yapıyorum” dedi.

Genç Gazete Bursa'lı Milli Yüzücü, Dişiyle Altın Madalya Kazandı 1

Antrenör İlyas Aziz, Esra’nın sırtüstü yarışlarda kullandığı özel aparatı, “Esra kollarını kullanamıyor ve tutunamadığı için bu aparata ihtiyaç duyuyoruz. Bu aparat, sporcuyu start anında hareketsiz hale getirebilmek için oldukça önemli. Kendi üretimimiz olan bu aparatı, dünyada başka örnekleriyle birlikte kullanıyoruz” şeklinde açıklamıştır.

Kaynak: İHA