Kadınlar Erkeklerden Daha Uzun Yaşıyor

TÜİK verilerine göre, kadınlar Türkiye genelinde erkeklerden 5,3 yıl daha uzun yaşıyor. Erkeklerde ortalama yaşam süresi 74,7 yılken, kadınlarda bu süre 80 yıl. Bursa özelinde ise bu fark 5,3 yıldan bir miktar daha az, ancak genel eğilim değişmiyor: Bursa’da kadınlar 80,4 yıl yaşarken, erkekler 75,1 yıl yaşıyor.

Bursalılar Kaç Yıl Yaşıyor Tüi̇k Verileri Ne Diyor

Bursa, Türkiye Ortalamasına Yakın Ama Tunceli Zirvede

Verilere göre, doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli. Onu, Şırnak ve Mardin izliyor. Bursa ise bu sıralamada 77,7 yıl ile Türkiye ortalamasına yakın bir pozisyonda. Bursa’nın yanı sıra İstanbul gibi büyük şehirlerde de yaşam süresi nispeten uzun. Örneğin, İstanbul’da yaşam süresi 78,6 yıl iken Ankara’da 79,2 yıl olarak kaydedilmiş.

Eğitim Durumu Yaşam Süresini Nasıl Etkiliyor?

TÜİK’in eğitim durumuna göre hazırladığı yaşam süresi verileri oldukça dikkat çekici. Eğitim seviyesi arttıkça, bireylerin ortalama yaşam süresi de uzuyor. Örneğin, ortaöğretim altı bir eğitim seviyesine sahip 30 yaşındaki bir kişinin ortalama yaşam süresi, yükseköğretim düzeyine sahip birinden yaklaşık 5 yıl daha kısa. Bu durum, eğitim seviyesi yüksek olan Bursa gibi illerdeki insanların neden nispeten uzun yaşadığını da açıklıyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bursalılar Kaç Yıl Yaşıyor Tüi̇k Verileri Ne Diyor (2)

15 ve 50 Yaşındaki Bursalıların Kalan Yaşam Süresi

TÜİK’e göre, 15 yaşındaki bir Bursalı’nın kalan yaşam süresi 63,5 yıl olarak öngörülüyor. Bu süre, çalışma hayatının başlangıcındaki bireylerin beklentisini şekillendiriyor. 50 yaşındaki bir kişinin ise ortalama 30,1 yıl daha yaşam süresi var, yani bir Bursalı 50’sinden sonra da dolu dolu bir 30 yıl daha geçirme potansiyeline sahip. Ancak kadınlar bu sürede yine öne çıkıyor; 50 yaşında bir kadının kalan yaşam süresi 32,3 yılken, erkekler için bu süre 27,8 yıl olarak belirlenmiş.

Bursalılar Kaç Yıl Yaşıyor Tüi̇k Verileri Ne Diyor (4)

Bursa’da Yaşam Süresini Etkileyen Faktörlere Bakalım..

Bursa gibi sanayileşmiş şehirlerde, eğitim ve sağlık hizmetlerinin kalitesi, bireylerin yaşam süresini doğrudan etkiliyor. Eğitim düzeyi ve erişilebilir sağlık hizmetleri, Bursalıların daha uzun bir ömür sürmesine katkı sağlıyor. Aynı zamanda, sağlıklı yaşlanma üzerine yapılan çalışmaların yanı sıra sosyal destek programları da uzun ömürlü bir hayat için önemli olduğu söylenebilir.

Bursa’da Yaşam Süresini Etkileyen Faktörlere Bakalım..

Bursa, Türkiye ortalamasına yakın yaşam süresi ile Türkiye’nin en uzun ömürlü şehirleri arasında değil; ancak sanayi ve eğitim yatırımlarıyla sağladığı yaşam kalitesi ile yaşanabilir bir kent olarak dikkat çekiyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kaynak: www.tuik.gov.tr