Bursa

Bursa’nın Kestel İlçesinin Adı Nereden Geliyor? Kestel Ne Demek?

Kestel ismi nereden mi geliyor? Eskiden buraya “Kastel” derlermiş, ki bu kelime Latincede “küçük kale” anlamına gelirmiş. Düşünsenize, o zamanlar Doğu Roma İmparatorluğu burayı sınır kalesi olarak kullanırmış. Zamanla Osmanlı’nın eline geçmiş ve "Kestel" adını almış..

Abone Ol

Kestel, Bursa’nın doğusunda, hem tarih kokan hem de doğasıyla nefes aldıran şirin mi şirin bir ilçe. Buraya adım attığınızda, aslında sadece bugünün değil, yüzyıllar öncesinin izlerini de hissediyorsunuz. Peki, Kestel ismi nereden mi geliyor? Eskiden buraya “Kastel” derlermiş, ki bu kelime Latincede “küçük kale” anlamına gelirmiş. Düşünsenize, o zamanlar Doğu Roma İmparatorluğu burayı sınır kalesi olarak kullanırmış. Zamanla Osmanlı’nın eline geçmiş ve "Kestel" adını almış..

Ama Kestel’in asıl kaderi, Şeyhülislam Vani Mehmet Efendi ile değişiyor. Vani Mehmet Efendi, buraya sürgün olarak geliyor ama sadece oturmakla kalmıyor, ilçeyi adeta baştan yaratıyor. Cami, hamam, fırın derken Kestel yavaş yavaş bir köyden gelişmiş bir yerleşim yerine dönüşüyor. Bugün bile, Vani Mehmet Efendi’nin bu topraklara kattığı eserler hala ayakta. Onun inşa ettiği camide dua edenler, türbesini ziyaret edenler var. Burası, geçmişin izlerini bugüne taşıyan nadir yerlerden biri.

Kestel’in insanı da çok sıcak kanlıdır. İlçe, yıllar içinde iç ve dış göçlerle büyümüş. Özellikle Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra Bulgaristan’dan gelen göçmenler, ilçeye yerleşmiş. Erzurum’dan, Tunceli’den, Artvin’den, Türkiye’nin dört bir yanından gelen insanlar da Kestel’in bir parçası olmuş. O yüzden burada çok kültürlülüğün sıcaklığı hemen hissedilir. Herkesin bir hikayesi, bir anısı var.

Kestel’in doğası da dillere destan. Çam ağaçları, köknarlar, kestane ağaçlarıyla çevrili bir yer burası. İnsana adeta huzur veren ormanları, mis gibi havası var. İsterseniz bir yürüyüş yapın, isterseniz doğanın tadını çıkarın, Kestel size her şekilde kendinizi iyi hissettirir. Üstelik toprağı da bereketli. Çiftçilik burada bir yaşam biçimi. Tarlalardan toplanan sebzeler, meyveler Bursa’nın dört bir yanına dağılıyor. Sofralara doğallık ve lezzet getiriyor.

Sanayi de son yıllarda Kestel’de gelişmeye başlamış ama buranın doğasıyla hep bir denge içinde ilerliyor. 1990’da ilçe olan Kestel, hem modernleşiyor hem de o eski sıcaklığını, doğallığını kaybetmiyor. Tarihiyle, doğasıyla, insanıyla bu güzel ilçe, Bursa’nın en özel köşelerinden biri.Bir gün yolunuz Bursa’ya düşerse Kestel’i ziyaret etmeyi unutmayın!