Türkiye'nin farklı illerinde üretilen  yerel gazoz markaları, ulusal markaların baskısı altında kaybolmak üzere.

1980'ler ve 1990'lar boyunca üretilen birçok yerel marka, rekabet şartlarını karşılayamayınca üretimlerini durdurmak zorunda kaldı.

Çankırı'da bu mücadeleyi sürdüren nadir isimlerden biri olan Aybars Şentürk, yerel gazoz sevgisini ve mücadelesini anlatıyor.

Genç Gazete Büyük Markalara Yenilen Yerel Gazozlar Bir Bir Kapandı (1)

"Milli İçecek Gazoz" Vurgusu

Aybars Şentürk, gazozun Türkiye'nin milli içeceği olduğunu belirterek, yerel gazozlara olan tutkusunu ve bu alandaki çabalarını paylaşıyor. Her bir gazozun hikayesini ve içeriğini araştırdığını, kalitesinden emin olmadığı hiçbir ürünü dükkanında satışa sunmadığını ifade ediyor.

Yerel Gazozların Tarihi ve Mücadelesi

1950'li yıllardan bu yana kesintisiz üretime devam eden gazozlar olduğunu belirten Şentürk, zaman içinde değişen sahipliklerine rağmen bazı markaların ayakta kalmayı başardığını vurguluyor. Ancak, ulusal markaların piyasaya girmesi ile birlikte rekabet şartlarını karşılayamayan birçok yerel firma üretimi durdurmak zorunda kalmış.

Genç Gazete Büyük Markalara Yenilen Yerel Gazozlar Bir Bir Kapandı (3)

"Gazoz, benim için bir tutkuya dönüştü. Sadece ticari kazanç gözüyle bakmıyorum, burası beni de mutlu eden bir yer." - Aybars Şentürk

Şentürk, “Ben dükkanıma gazoz getirmeden önce mutlaka tarihini ve içeriğini araştırıyorum. Müşteriler bana gazozu sorduğunda tüm özelliklerini söyleyebiliyorum. İçerisinde pancar şekeri bulunmayan gazozu buraya getirmiyorum. Beğenmediğim hiçbir ürünü buraya getirmiyorum. 1950’li yıllardan bu yana kesintisiz üretime devam eden gazozlar var. Tabii bunların sahipleri değişmiş, jenerasyonları değişmiş ama halen üretime devam eden gazozlar var.  Yerel gazozların Türkiye’de bir talihsizliği var. Aslında milli içecek ayran olarak bilinir ama bizim bir milli içeceğimiz de gazozdur. Fakat şu an gündemde olan ulusal markalar Türkiye piyasasına girdikten sonra rekabet şartlarını karşılayamayan birçok firma maalesef üretimini durdurmak zorunda kaldı. 80’li, 90’lı yıllarda Çankırı’da bile 3 tane yerel gazoz üreticimiz varmış. Şu anda Çankırı’da sadece ben kaldım. Gazoz bende bir tutkuya dönüştü. Sadece ticari kazanç gözüyle bakmıyorum. Burası kendimi de mutlu eden bir noktaya dönüştü. Allah bize ömür verdiği sürece inşallah hizmet vermeye devam edeceğiz” dedi.

Genç Gazete Büyük Markalara Yenilen Yerel Gazozlar Bir Bir Kapandı (2)

Şentürk'ün bu tutkusu, yerel gazozların sadece bir içecek değil, aynı zamanda bir kültür ve tarih mirası olduğunun altını çiziyor.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR