Nazarın gerçekliği nedir ve İslam inancına göre korunma yolları nelerdir? Bu haber, nazar boncuğu ve İslami inançlar arasındaki ilişkiyi mercek altına alıyor.
Nazarın Gerçekliği ve İslami Yaklaşım
Din İşleri Yüksek Kurulu, nazarın varlığının dini metinlerce kabul edildiğini ve buna karşı alınacak önlemlerin ne olması gerektiğini açıkladı.
Nazar değmesinin yaşı yoktur
Kurul, nazarın mahiyeti hakkında kesin bilgilerin olmadığını, ancak bazı bireylerin bakışlarıyla olumsuz etkilere sebep olabileceğinin dini açıdan kabul edildiğini belirtti.
İnsan yapısı itibari ile çevresinden, iklimden, söz, davranış ve bakışlardan etkilenen bir varllıktır. Bunun gibi gözlerde bulunan enerjinin muhatap olduğu insanı, olumlu ya da olumsuz etkilemesi mümkündür.
Gıpta, kıskançlık ya da haset ile bakan bazı insanların, nazara sebep olup kişide rahatsızlığa yol açması münkündür. İşte buna nazar deniyor. Bu psikolojik bir etki de olabilir, bedensel halsizlik ve rahatsızlık da olabilir.
Nazar; Gözlerden gelen yüksek enerjinin, bedende bulunan su yapısını olumsuz etkileyip rahatsızlığa yol açmasıdır. Bazı insanların görünüşü ve sözleri, nasıl kişide etki yapabiliyorsa, bazılarının da gözleri, sahip oldukları yüksek ve kontrolsüz enerji sebebiyle rahatsızlığa yol açbilmektedir.
Nazar değmesinin yaşı yoktur. Çocuklara da büyüklere de nazar değebilir.
Nazar ve Hadisler Işığında Korunma Yöntemleri
"(Nazardan) Allah’a sığının, çünkü nazar (göz değmesi) haktır." (İbn Mâce, Tıb, 32 [3508])
Hz. Muhammed (s.a.s.), nazarın etkilerine karşı Âyete’l-Kürsî, Felak, Nas ve İhlâs gibi surelerin okunmasını tavsiye etmiştir. Ayrıca, göz değmesinden korunmak için Allah’a dua etmenin önemi vurgulanmıştır.
Nazar Boncuğu ve İslami Görüş
Kurul, nazar boncuğu gibi nesnelerin koruyucu olarak kullanılmasının İslam inancında caiz olmadığını belirtti. Bu tür uygulamaların, Allah’a ortak koşma anlamına gelebileceği ve hurafelerden uzak durulması gerektiği vurgulandı.
Resûlullah (s.a.s.), “Kim nazarlık takarsa Allah onun işini tamama erdirmesin.” buyurmuştur. (İbn Hanbel, el-Müsned, 4/154 [17440])
Resûlullah (s.a.s.) bir başka hadisinde nazarlık takan ve nazarlıkla korunacağına inanan kimsenin Allah’a ortak koşmuş olacağı ifade edilmiştir (İbn Hanbel, el-Müsned, 4/156 [17458]).
Dualarla Korunma
Kurul tarafından Hz. Peygamber’in torunlarına yaptığı dua örnek gösterilerek, korunma için duaların önemi hatırlatıldı: “Her türlü şeytan ve zehirli haşarattan ve bütün kem gözlerden Allah’ın eksiksiz kelimelerine sığınırım.” (Buhârî, Ehâdîsü’l-enbiyâ, 10 [3371])
Nazarın etkisinden korunma yolları
-
Dua Okumak: Nazardan korunmak için çeşitli dualar okunabilir. En bilinen dualardan biri Ayet-el Kürsi'dir. Bunun yanı sıra, "Felak" ve "Nas" sureleri de koruyucu olarak okunabilir.
-
Ayetel Kürsi Taşımak: Ayet-el Kürsi'nin yazılı olduğu bir kağıt veya madalyon taşımak da yaygın bir uygulamadır.
-
Zikir Çekmek: Allah'ı zikretmek ve O'na sığınmak, kişiyi kötü enerjilerden koruyabilir.
-
Sadaka Vermek: Sadaka vermek, kişiyi nazardan koruyan etmenlerden biri olarak kabul edilir çünkü sadaka vermek, kişinin üzerindeki kötü enerjilerin temizlenmesine yardımcı olabilir.
-
Gusül Abdesti Almak: Bazı durumlarda, kişi üzerine nazar değdiğini hissettiğinde gusül abdesti almak tavsiye edilir.
-
Sık Sık Abdest Almak: Düzenli abdest almak, kişinin manevi olarak temiz kalmasına ve böylece nazardan korunmasına yardımcı olabilir.
-
Kuran-ı Kerim Okumak: Kuran okumak, genel olarak kişiyi koruyucu bir manevi kalkan ile çevreler.
-
- Muavvizeteyn Sûreleri: Felak ve Nas sûreleri, nazar başta olmak üzere birçok kötülükten korunmak için sıkça okunan dualardır.
- Ayetel-Kürsi: Kur'an-ı Kerim'in en etkili ayetlerinden biri olarak kabul edilir ve birçok duada yer alır.
- "Maşaallah, lâ kuvvete illâ billâh": Bir şeyi beğenince söylenmesi gereken bu dua, nazara karşı korunmada etkilidir.
- Peygamber Efendimizin (s.a.v.) okumuş olduğu dualar: Hz. Peygamber'in torunları için okumuş olduğu dua gibi özel dualar da nazar için okunabilir.
-
Tesbih Çekmek:
- Tesbih çekmek, zikretmek ve Allah'ı anmak, kalbi huzura erdirir ve nazardan korunmaya yardımcı olur.
-
Allah'a Sığınmak:
- Her türlü kötülükten sadece Allah'a sığınmak, en etkili koruma yöntemidir.
-
İmanlı Olmak:
- Güçlü bir iman, insanı her türlü şerden korur.
-
Helal Kazancık Yaşamak:
- Helal kazancın bereketi, insanı nazar gibi olumsuz durumlardan korur.
-
Komşuluk Haklarına Riayet Etmek:
- İyi komşuluk ilişkileri, hayırlı bir hayatın temel taşlarından biridir ve nazar gibi olumsuzlukları engeller.
-
Sabırlı Olmak:
- Her türlü durumda sabırlı olmak, insanı olumsuzluklardan korur.
-
Şükretmek:
- Allah'ın nimetlerine şükretmek, daha fazla nimete kavuşmanın yolu ve aynı zamanda nazardan korunmanın bir vesilesidir.
WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:
https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G
KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN
NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?
Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.
Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;
0532 696 30 57