Kültür& Sanat

Cenaze yıkayan kadınları dinlediniz mi hiç? Kadın gassallardan ibret dolu hatıralar!

Kadın gassallar, cenaze yıkarken yaşadıkları ibretlik anları paylaşıyor. En hüzünlü anlara tanık olan gassallar, yaşadıkları olaylarla duygusal anlar yaşıyor.

Loading...

Abone Ol

Samsun Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nde görev yapan kadın gassallar, cenaze yıkarken şahit oldukları duygusal anları ve maneviyat dolu hatıralarını paylaşıyor.

Yıllardır bu kutsal görevi icra eden kadınlar, en zor anları genç ölümlerinde yaşıyor. 18 yıllık tecrübesiyle 50 binden fazla cenaze yıkayan Sahure Yağmur, özellikle anne ve çocuk cenazelerinin kendisini derinden etkilediğini belirtiyor.

50 binden fazla cenaze yıkadı

18 yıldır gassallık yapan Sahure Yağmur, görevinde şahit olduğu en etkileyici anları anlattı. Yağmur, 50 binden fazla cenaze yıkadığını söyleyerek, mesleğin sadece teknik bir iş olmadığını, aynı zamanda manevi boyutunun da çok önemli olduğunu vurguladı.

Özellikle genç ölümlerinin ve anne-çocuk cenazelerinin kendisini en çok üzen olaylar arasında olduğunu belirten Yağmur, “Bu işi yaparken hep kendimi sonum gibi düşünüyorum, bu düşünceyle manevi tarafına daha çok eğiliyorum” dedi.

Gençler gassallık mesleğine ilgi gösteriyor

Yağmur, gençlerin bu kutsal mesleğe büyük ilgi gösterdiğini ancak işin maneviyatını tam anlamadan başlamanın zorlayıcı olabileceğini ifade etti.

Gassallık mesleğinin manevi derinliklerinin anlaşılması gerektiğini vurgulayan Yağmur, bu işin yalnızca cesaret gerektirmediğini, aynı zamanda sabır ve empati gerektirdiğini söyledi.

Mis kokulu cenaze ve anne-bebek trajedisi

12 yıldır gassallık yapan Tuğba Akar da meslekte yaşadığı çarpıcı anıları paylaştı. İlk başladığında korktuğunu ve cesaretini artırmak için annesiyle uyuduğunu söyleyen Akar, zamanla mesleğe alıştığını belirtti.

Akar, özellikle bir cenazeyi yıkarken hissettiği mis gibi kokunun kendisini ve arkadaşını çok etkilediğini anlattı. Ayrıca anne ve bebeğinin birlikte yıkandığı bir cenazede yaşadığı duygusal anları paylaştı. “Anne ve bebeği aynı tabuta koymak beni derinden etkiledi” dedi.

Gassallık mesleğinde 18 yıl bitti. 50 binden fazla cenaze yıkamışımdır. Gassallık mesleğinde ister istemez birçok şeyle karşılaşıyoruz. Normal cenazelerin yanında, trafik kazaları, otopsiler, yangın sonucu ölüm gibi her çeşit cenaze geldiği için çok fazla üzüntü yaşıyorsun. Acıma duygusuyla beraber yemekten, içmeden kesildiğimiz durumlarda oluyor. Şükredecek şekilde de yaşıyorsun. En çok genç ölümlerinde, anne ve çocukları geldiklerinde üzülüyoruz. Yıllardan beridir en fazla etkilendiğim durumdur. Bu durum bizim kendi gerçeğimiz. Aynılarını bizler de yaşayacağız. Allah nasıl bir kader, nasıl bir takdirle başımıza ne verecek bilmiyoruz. Biz de bu yollardan geçeceğiz. O yüzden ben hep kendim sonum gibi bakmaya çalışıyorum. Öyle olunca iş tekniklerinden daha çok manevi tarafına eğiliyorum. Kul hakkına çok eğiliyorum. Bir cenaze geldiğinde inşallah imanla gitmiştir diye dua ediyorum”
Tuğba Akar da: "Mesleğe ilk başladığımda 1 hafta annemle birlikte uyumuştum. Cesaretim çok azdı. Sonrasında alıştım. Mesleğimi çok seviyorum. Hem ahiretlik hem de dünyalık olduğu için ayrıca cenaze yakınlarından çok dua aldığımız için bu beni onurlandırıyor. Beni en çok etkileyen olaylardan bir tanesi bir arkadaşımla cenaze yıkamak için gasilhaneye girdiğimizde cenazeden mis gibi bir koku geliyordu. O kadar güzel kokuyordu ki arkadaşım kendine parfüm sıktı zannettim. Sonrasında arkadaşıma sordum ‘sen parfüm mü sıktın' diye. Arkadaşım da benim parfüm sıktığımı zannetmiş. İkimizde o kadar etkilendik ki o güzel koku cenazeden geliyormuş. Mis gibi bir kokuydu. O teyzeyi o kadar güzel yıkadık ki sanki yanağına dokunsak uyanacak gibiydi. Ağlayarak yıkadığım cenaze olayı da oldu. Samsun'da hamile ve yeni evli bir kadın trafik kazası geçiriyor. Sonrasında bebeği kurtarmak için sezaryen yapıyorlar. Bebeği de anneyi de kurtaramıyorlar. Anne ve bebeği beraber yıkamıştık. Kefenledikten sonra aynı tabutun içerisine yan yana koyduk. O cenazeden çok etkilendim. Gençlere söylemek istediğim, bizim mesleğimiz çok korkulacak bir meslek değil. Hem dünyalık hem ahiretlik bir meslek" diye konuştu.

Gassallık hem dünyalık hem ahiretlik bir meslek

Gassallık mesleğinin sadece bir iş değil, aynı zamanda manevi bir yolculuk olduğunu belirten Tuğba Akar, gençlerin bu mesleğe ilgi göstermesinden memnun olduğunu söyledi.

Hem ahiret hem dünyalık bir meslek olarak gördüğü gassallığın, insanlara yardım etmenin manevi huzurunu verdiğini vurguladı. Cenaze yakınlarından aldıkları duaların kendilerini onurlandırdığını dile getirdi.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!