Kur'an-ı Kerim okumak, Müslümanlar için bir ibadettir ve ibadetlerin Allah rızası için yapılması gerektiği esastır. Peki, Kur'an okuma karşılığında ücret almak veya birine para vererek Kur'an okutmak dinen caiz midir?
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun bu konuda 12 Temmuz 2017 tarihli fetvası, konuyu ayrıntılarıyla ele alıyor. Kur'an okumak karşılığında ücret almak caiz midir? İşte Din İşleri Yüksek Kurulu'nun cevabı!
Kur’an okuma bir ibadettir ve menfaat amaçlı yapılamaz
Kur’an-ı Kerim okumak, dünyevî çıkarlar için değil, yalnızca Allah rızası için yapılması gereken bir ibadettir. Bu nedenle, Kur’an’ı para karşılığında okumak ya da okutmak dinen uygun görülmez.
Alimler, böyle bir durumda sevap kazanılmayacağını ve bu tür bir uygulamanın yanlış olduğunu belirtmişlerdir.
Kur’an okuma karşılığında para almak caiz değildir
Bir kimsenin, geçmişlerinin ruhuna bağışlamak amacıyla ücret karşılığında Kur’an okutması, hatim indirtmesi de caiz değildir.
Din İşleri Yüksek Kurulu’na göre, en doğrusu, kişinin kendisinin bildiği sureleri okuyarak geçmişlerine bağışlamasıdır.
Böylece hem ibadetin ruhuna uygun hareket edilmiş olur, hem de Kur’an okuma karşılığında para kazanma gibi bir durumdan kaçınılır.
"Kur’an-ı Kerim para karşılığında okunmamalıdır. Para karşılığı Kuran okuyan kişi sevap kazanmamaktadır." (Mevsılî, el-İhtiyâr)
Bağış yapmanın dinen sakıncası yoktur
Öte yandan, Kur’an’ı Allah rızası için okuyan bir kimseye, okumasının ardından bir hediye ya da bağışta bulunmakta dinen bir sakınca yoktur.
Ancak bu bağışın, önceden belirlenmiş bir ücret ya da pazarlık konusu olmaması önemlidir. Bağış, tamamen karşı tarafın isteğiyle ve gönülden yapılmalıdır.
Hediye Kabul Etmek
Kur'an okuyan kişiye gönülden bir hediye vermek caizdir. Önemli olan, bu hediyenin bir karşılık beklemeden ve samimiyetle verilmesidir.
Eğer bir kişi, Kur'an okuması karşılığında para almayı adet haline getirirse, bu durum artık hediye olmaktan çıkar ve ücret almanın bir şekli haline gelir. Bu durumda, hem veren hem de alan günaha girer.
Kabir başında para karşılığı Kuran okuyanlar, cenaze sonrası 7. gün, 40. gün gibi isimler altında Kuran okuyup pazarlık yapanlar, para alanlar, bunu meslek haline getirenler vebal altındadır.
Yerel örfler ücret karşılığında okumayı normalleştirebilir
Eğer bir yörede, Kur’an okuma karşılığında para verilmesi gelenek haline gelmişse ve her iki taraf da bu durumu biliyorsa, verilen para bağış değil, ücret sayılır. Bu durumda parayı almak dinen helal değildir.
İşte Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararı: "Kur’ân-ı Kerîm okumak bir ibadettir. İbadet, dünyevî bir menfaat için değil, sadece Allah rızası için yapılır. Bu sebeple, Kur’ân-ı Kerîm’in para karşılığında okunması ve okunan Kur’ân karşılığında para verilmesi dinen caiz değildir. Böyle bir okumadan dolayı sevap da yoktur." (Mevsılî, el-İhtiyâr, 2/60, İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 6/56)
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!