Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş., Eskişehir’in Tepebaşı ve Mihalgazi ilçelerindeki Alpagut ve Atalan mahallelerinde "Alpagut-Atalan Altın-Gümüş Maden Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi" için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvuru dosyasını Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne teslim etti. Halkı bilgilendirme toplantısı 15 Ağustos’ta yapılacak. 862 sayfalık ÇED dosyasına göre, projenin ruhsat, ÇED ve ünitelerinin toplam alanı 2740 hektar olup, ÇED alanı 509 hektardır. Proje, yılda 12 milyon ton kazı yapılması ve siyanürlü yığın liç yöntemiyle altın ve gümüş çıkarılmasını hedefliyor.

Çevrecilerden ve Halktan Büyük Tepki

Eskişehir Çevre Derneği Başkan Yardımcısı Fatma Filiz Özkoç ve Sayman Nursel Şurabatır, "Eskişehir Kıymetlidir" Platformu üyeleriyle birlikte 16 Temmuz’da Alpagut’a giderek yöre halkını bilgilendirdi. Özkoç, “ÇED Başvuru Dosyasına göre proje sahasında 28 endemik bitki türü, 61 omurgalı türü ve 128 kuş türü tespit edildi. Ayrıca proje, birinci derece arkeolojik sit alanına 220 metre mesafede bulunuyor. Bu proje, kültürel mirasımızı hiçe saymaktadır” dedi.

Whatsapp Image 2024 07 17 At 14.04.44 (1) Gencgazete

Projeye Karşı Mücadele Sürüyor

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) ve gönüllü kuruluşlar, projenin çevreye ve tarıma vereceği zararları vurgulayarak mücadele edeceklerini belirtti. "Eskişehir Kıymetlidir Platformu" ile birlikte daha önce kömürlü termik santral ve siyanürlü atık barajlarına karşı başarılı mücadeleler verdiklerini hatırlatan Özkoç, “Bu maden arama projesini de durduracağız. Bu proje, Sakarya Nehri’ni kirleterek bölgenin doğal ve tarımsal özelliklerini yok edecek” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ