Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi olan kestane fiyatları coştu. İklim değişikliği ve ülke genelinde meyvede yaşanan rekolte düşüklüğü fiyatları uçurdu. Enflasyon zamları arka arkaya gelirken vatandaşların kış aylarının vazgeçilmezi olan kestanede yüksek fiyatlar vatandaşa sitem ettirdi. Kestane piyasası yükselmeye devam ederken geçen sene ile bu arasında yüzde 100 lük artışın hatta bazılarına göre bu artışın daha yüksek olduğu belirtiliyor.
İklim değişikliği piyasaları çok kötü etkiledi. Ürünlerde rekolte düşüklüğü kaliteli ve yüksek bir hasattın yapılmasını engelledi. Yurt dışında kestane üretimi büyük oranda iklim değişikliğinden etkilenerek fiyatları arttı.
Kestane satıcısı Cemalettin Ergül, yüksek fiyat artışına yönelik yaptığı açıklamada, "Kestane kısıtlı, hastalık var. Rekolte düşük olduğu için fiyatlar yüksek. Geçen sene 80-100 lira olan fiyatlar bu sene 200-300 lira" dedi.
25 yıllık Ziraat Mühendisi Göksel Demirel, kestane ağaçlarının ormanlık alanlarda değil tapulu araziler de olması gerektiğine dikkat çekerek, "Kestane fiyatlarının yüksek olması normal çünkü kestaneler yıllardır bir hastalıkla karşı karşıya. Kanser hastalığı. Kestanelerin sayısı gün geçtikçe azalıyor. Yeni kapalı kestane bahçeleri Sinop bölgesinde henüz yok gibi görünüyor. Belki yeni yeni kurulmakta. Bu yıl kestaneler üzerinde gal arısı olarak adlandırılan bir zararlı türün etkisi görülüyor. Şu an için kimyasal mücadelesi henüz mevcut değil; sadece biyolojik mücadele yöntemleri kullanılıyor. Çukurova Üniversitesi tarafından avcı böceklerin üretildiği ve bu böceklerle tedavi yöntemlerinin geliştirildiği belirtiliyor. Aslında genel bir sorun var. Kestane ağaçlarının meyve ağacı mı, yoksa orman ağacı mı olduğu konusunda yaşanan belirsizlik. Kestane ağaçları, insanların tapulu arazilerinde bulunmuyor. Bu nedenle, bir kestane ağacına bakım yapmak için ormandan izin almak gerekiyor. İlk olarak, kestane ağacının meyve ağacı mı, yoksa orman ağacı mı olduğunun ayrımının yapılması gerektiği bir sorun olarak ortaya çıkıyor" diye konuştu.
Türkiye'de ceviz hasadının başlamasıyla birlikte genel olarak ceviz üretimi yapan illerimizden sevindiren haberler geliyor. Yerli üretime en büyük sorun yaşatan ithal ceviz ise fiyat ortalaması korumaya devam ediyor. Enflasyonun etkisi üreticileri vursa da yapılan hasadın rekoltesi arttı. İhracat açısından ceviz fiyatları dış piyasadan artması üreticiye de bir nefes aldırdı.
Üreticilere göre ceviz üretiminde hasat yüksek oranda verimli geçti ancak fiyatlardaki dalgalanmalar ve ithal ceviz fiyatları piyasadaki fiyatların düzene girmesini zorlaştırdığını belirtiyor.
SERBEST PİYASALARDA CEVİZ FİYATLARI
Kayseri serbest piyasada cevizin fiyatı
Kabuklu Ceviz 1 Kilo (Kg) 111,87 TL
Ceviz İçi kilo (Kg) 389,99 TL
Kabuklu Ceviz 25 kilo (Kg) 2.950 TL
İthal İnce kabuk ceviz (Kg) 75,00 TL