Gündelik hayatımızda sıkça duyduğumuz ve merak konusu olan cinler ve şeytanlar, gerçekten insanlara zarar verebilir mi? İslam inancında önemli bir yer tutan bu varlıklar hakkında Din İşleri Yüksek Kurulu, Kur'an ayetleri ve Hz. Peygamber'in (s.a.s.) açıklamaları ışığında bu konuya açıklık getirdi.
Şeytan ve Cinlerin Gerçek Yüzü
Kur'an-ı Kerim'e Göre Cinler ve Şeytanlar
"Cinler de insanlar gibi sorumlu varlıklar olarak yaratılmışlardır (ez-Zâriyât, 51/56)."
İslami inançta cinlerin de tıpkı insanlar gibi iyi veya kötü niyetli olabileceklerine işaret edilir. Bazı ayetler, kötü niyetli cin ve şeytanların insanları kötülüğe teşvik etmeye çalıştıklarını vurgular.
"Allah’a inanıp O’na ibadet eden, iyi amel sahibi olan cinler olduğu gibi insanlara zarar vermek isteyen ve onları iman ve güzel amelden alıkoymaya çalışan kâfir cinler de vardır. Kur’ân-ı Kerîm’de insan ve cinlerin şeytanlarından söz edilir:
“İşte böylece biz her peygambere insan ve cin şeytanlarını düşman kıldık. Bunlar aldatmak için birbirlerine yaldızlı laflar fısıldarlar. Rabbin dileseydi bunu yapamazlardı. O hâlde onları iftiralarıyla baş başa bırak.” (el-En‘âm, 6/112)."
Bu âyette işaret edildiği üzere şeytan işi amel işleyen, şeytana tabi olan cinlere şeytan denmektedir.
Şeytanların başı olan İblîs’in cinlerden olduğu Kehf sûresinin 50. âyetinde şöyle ifade edilir:
“Hani biz meleklere, ‘Âdem için saygı ile eğilin’ demiştik de İblis’ten başka hepsi saygı ile eğilmişlerdi. İblis ise cinlerdendi de Rabbinin emri dışına çıktı. Şimdi siz, beni bırakıp da İblis’i ve neslini, kendinize dostlar mı ediniyorsunuz? Hâlbuki onlar sizin için birer düşmandır. Bu, zalimler için ne kötü bir bedeldir!”.
Şeytanların İnsanlar Üzerindeki Etkisi
Şeytan ve kötü cinler inanç ve amel bakımından insanlara zarar vermeye çalışırlar. İnsanların irade ve seçimlerini etkilemeye çalışırlar. Bu konuda alkol, uyuşturucu, zina, kumar gibi kötü alışkanlıklar Cin ve şeytanların en büyük araçlarıdır.
Kur’ân’a ve Hz. Peygamber’in (s.a.s.) açıklamalarına göre şeytan ve şeytan işi ameller işleyen cinlerin düşmanlığı ancak insanları aldatmak ve kötülüğe teşvik etmek suretiyle olmakta, maddî ve fizikî bir zarar vermeden söz edilmemektedir
Şeytanların ve kötü niyetli cinlerin etkisi, Kur'an-ı Kerim'de belirtildiği üzere, genellikle insanları yanlış yola sürükleyerek ve kötülüğe teşvik ederek gerçekleşir. Fiziksel zarar vermekten ziyade, inanç ve amel üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirtilir. Akıl ve düşüncelerimizi, niyet ve isteklerimizi etkilemeye çalışırlar. Bunu da vesvese, kuruntu, zan gibi şeylerle kalp ve beynimizi etkilemeye çalışarak yaparlar.
Cin sûresinin 6. âyetinde şöyle buyrulmaktadır: “Doğrusu insanlardan bazı kimseler, cinlerden bazılarına sığınırlardı da cinler onların taşkınlıklarını artırırlardı.”
Bu âyette açıklandığı üzere cinlerin insanlara zarar vermesi Yüce Allah’ın açık ikazına rağmen insanların cinlere sığınıp onlarla iletişim kurma ve medet umma hevesleri yüzündendir.
İnsanların Korunma Yolları
Din İşleri Yüksek Kurulu, müminlerin cin ve şeytanların zararlarından korunmak için Allah'a (c.c.) sığınmaları gerektiğini belirtiyor.
Felak ve Nâs sûrelerinde insanların, cinlerin ve her türlü yaratığın şerrinden ve vesvesesinden her şeyin Rabbi olan Yüce Allah’a sığınmaları teşvik edilmiştir.
Bu demektir ki gerçekten Allah’a iman edenler üzerinde şeytanların ve cinlerin hâkimiyeti, bir baskı kurması ve zarar vermesi söz konusu değildir.
Şeytanın ve cinlerden şeytanların hâkimiyeti ve zararı sadece onu dost edinenler ve Allah’a ortak koşanlar için söz konusudur (bkz. en-Nahl, 16/99-100).
"Şeytanın adımlarını izlemeyin. Çünkü o, size apaçık bir düşmandır." (el-Bakara, 2/208)
Bu ayetin mesajı; şeytan ve cinlerin vesvesesine kapılmamak ve kötü amellerden kaçınmak anlamına geliyor. Helal ve haramlara uyan, ibadet ve kulluğunu yapan insan, şeytan ve cinlerden korunmuş olur. Evlerde ve iş yerlerinde Kuran-ı Kerim okunması, Abdest ve temizlik de insanı şeytan ve cinlerden korur.
WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:
https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G
KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN
NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?
Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.
Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;
0532 696 30 57