Bade İsminin Derin Anlamı: Çocuk İsimlerinin Gizli Dünyası

Her anne baba, bebeğine koyacakları ismin anlamını merak eder ve bu konuda titiz bir araştırma yapar. Son dönemde popülerlik kazanan isimlerden biri olan Bade, ebeveynler ve isim araştıranlar tarafından sıkça merak ediliyor. Peki, Bade isminin anlamı nedir ve bu ismi çocuğunuza koymadan önce bilmeniz gerekenler nelerdir?

Bebek Cocuk Baby Çocuk (5)

Bade İsmi: Kökeni ve Anlamı

İsmi Seçerken Bilinmesi Gerekenler

İsim seçimi, çocuğunuzun hayatı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Bade ismi, Farsça kökenli olup genellikle "şarap" ya da "içki" anlamına gelir. Ancak, isim olarak kullanıldığında tasavvuf anlamında "ilâhî aşk" veya "muhabbet" gibi daha derin manalara işaret eder. Bade isminin, Kuran-ı Kerim'de geçmediği ve alkollü içeceklerle ilişkilendirilmesi nedeniyle dini açıdan bazı çekinceler taşıdığı unutulmamalıdır.

Bebek Cocuk Baby Çocuk (4)

Yeni Doğan Bebeğe İsim Koyma Geleneği

"Çocuğun doğumundan yedinci gününe kadar ad koymak sünnettir. Doğduğu an da konulabilir."

İsim koyma ritüeli, anne babanın veya aile büyüklerinin dualı dilleriyle gerçekleştirilir. Bebek için dua edilir ve ismiyle seslenilerek hayırlı bir ömür dileğiyle bu önemli an kutlanır.

Bebek Cocuk Baby Çocuk (3)

İsim konurken nelere dikkat edilmelidir?

İsim Konulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir ismin çocuğunuzun kişiliği ve karakteri üzerinde etkisi olabileceği düşüncesiyle, isim seçimi yapılırken çeşitli kriterlere dikkat edilmesi önerilir. İsim, zamana, tarihe, ahlak, din, örf ve adetlere uygun olmalıdır.

Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdu ki: "Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağırılacaksınız öyleyse isimlerinizi güzel yapın"

Çocuğunuzun ismi ona değer katan bir anlama sahip olmalıdır. Söyleyenlerde ve dinleyenlerde  o isim hoş etki yapmalıdır.

Tarihte veya geçmişte kötülüğüyle meşhur kişinin ismi, yeni doğan bebeğe konulmamalıdır. Kötü şeyler çağrıştıran hoş karşılanmayan, alay konusu olabilecek isimler çocuklara konulmamalıdır.

İsmin anlamı, insan kişiliği ve karakterine etki edebilmektedir. Bu yüzden ismin kişilere vereceği mesaj önemlidir. Bu yüzden  “İsmiyle müsemma” diye bir deyim vardır.

Çocuğunuzun büyüdüğünde seveceği bir isim seçmeye dikkat etmek gerekir.

Zamana, tarihe, ahlak, din, örf ve adetlere uygun olmalı.

Bebek Cocuk Baby Çocuk (2)

Yeni doğan bebeğe ne zaman isim konur?

Çocuğun doğumundan  yedinci gününe kadar  ad koymak sünnettir. Doğduğu an da konulabilir.

Anne, babanın, bir büyüğümüzün, bir alimin, ağzı dualı, namaz kılan, değer verdiğimiz bir yakınımızın isim koyması tavsiye edilir.

Bebeğe isim koyacak kişi abdest aldıktan sonra çocuğu kucağına alır. Bebeğin sağ kulağına ezan ve sol kulağına kamet okur. Ezan ve kamet okunduktan sonra bebeğin sağ kulağına üç kere ismiyle seslenilir. Sağlık, afiyet üzere, hayırlı ve bereketli bir ömür için dua edilir. Sonra da başta anne babası olmak üzere orada ahzır bulunan büyüklerin kucağına verilir. Onlar da dua ederek ismiyle seslenirler.

Bebek Cocuk Baby Çocuk (1)

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:

https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G

KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?

Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.

Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;

0532 696 30 57

Editör: AYHAN BAYRAKTAR