Cuma Namazının Önemi ve Çalışma Hayatına Etkisi

Cuma Namazı Nedir?

Cuma namazı, Kitap, Sünnet ve icma ile sabit olan, hutbeyi de içeren ve cemaatle kılınması gereken iki rek'atlı farz bir namazdır. Her müslümanın yerine getirmesi gereken farz-ı ayn olan bu ibadet, diğer namazlardan farklı özellikler taşır.

Genç Gazete Cuma Hutbesini Kaçıranın Cuma Namazı Kabul Olur Mu (6)

Cuma Günü Çalışma Hayatına Dair İslami Hükümler

Allah Teâlâ'nın, cuma namazı vaktinde çalışma ve alışveriş yapma konusunda belirttiği,

“Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın, Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz. ” (el-Cum'a, 62/9-10)

ayeti, bu vakitlerde iş ve ticaretin durdurulması gerektiğini vurgulamaktadır. Cuma üzerimize farz ise, Cuma ezanı okunduğunda alışverişi bırakıp camiye koşmalıyız. Cuma namazı farzı kılınıncaya kadar alışverişten elimizi çekmeliyiz. Hutbe okunurken bile Camide cep telefonundan ticari işlem yapmak bile caiz olmaz.

Genç Gazete Cuma Hutbesini Kaçıranın Cuma Namazı Kabul Olur Mu (5)

Cuma Namazı Vaktinde Kazanç

Cuma namazı kılmakla yükümlü olanların, namaz vaktinde alışverişle meşgul olmaları tahrîmen mekruhtur. Cuma vakti alışveriş harama yakın kötü bir davranıştır.

Üzerine Cuma namazı kılmanın farz olduğu kişiler Cumayı kılmamakla günaha girdikleri gibi bu vakitte alışveriş yaparak ayrıca günah işlemiş olurlar. Cuma namazı saatinde alışverişi terk edip camiye gitmek gerekmektedir.

Peki Cuma vakti yapılan alış veriş helal olur mu?

Alimlerimiz Cuma vakti yapılan alışverişe tahrimen mekruh deseler de bu süreçte elde edilen kazancın helal olduğunu belirtmişlerdir.

Alimlerimiz, Cuma namazıyla mükellef olmayan bir kişinin Cuma vakti çalıştırılmasını ve bu yolla kazanç sağlanmasını ise caiz görmüşlerdir.

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 12.07.2017 tarihli açıklamasına göre, cuma namazı öncesi ve sonrasında çalışmak ve alışveriş yapmakta bir sakınca yoktur. Cuma namazı kılmakla yükümlü olmayanlar alışveriş yapabilirler.

Ayrıca cuma namazı ile mükellef bir tüccarın, iş yerinde cuma namazıyla mükellef olmayan bir kimseyi çalıştırmasında ve bu şekilde kazanç elde etmesinde bir sakınca yoktur. Verilen fetva böyle, Ancak...

Genç Gazete Cuma Hutbesini Kaçıranın Cuma Namazı Kabul Olur Mu (4)

Önemli bir nokta

Hüküm böyle olsa da Cuma vakti alışverişi durdurmak en hayırlı ve bereketli olan uygulamadır. Hayati durum, Sağlık, güvenlik, yolculuk hizmeti vb önemli bir durum yoksa en güzeli Cuma vakti alışverişi durdurmaktır. Çünkü Cuma suresinde ilgili ayet-i kerimede Allah (c.c.) : "Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır." buyurmaktadır.

Cuma vaktinde hutbenin okunması ve Cuma namazının 2 rekat farzının kılınması en fazla 30 dakika sürer. Üzerine Cumanın farz olmadığı kişiler de bu zaman dilimine saygı duyup hürmet ederlerse, cuma saati hürmetine 30 dakika alışverişe ara verirlerse, bu davranışın onların alışverişlerine hayır ve bereket getirmesi umulur.

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Editör: AYHAN BAYRAKTAR