Domuz Eti Haramdır

Domuz eti Kuran-ı Kerim'de Müslümanlara haram kılınmıştır. Peki jelatin üretiminde domuz ürünleri kullanılırsa bu jelatin helal olur mu? İşte cevabı!

Kurbanlık Ve Et Fiyatlarında Büyük İndirim 2024 Kurban Bayramı'nda %30'Luk Düşüş Bekleniyor!

Jelatinin İslam Hukukundaki Yeri

Jelatin, omurgalı hayvanların kollajeninden üretilen bir protein türüdür. Jelatin marketten aldığımız gıdalarda katkı maddesi olarak bulunmaktadır.

Üretiminde sıklıkla domuzun kemik ve deri altı tabakası ile sığırın kemik ve derileri kullanılır. İslam hukukunda jelatinin tüketilmesi, kaynağının helal olup olmadığına bağlı olarak değerlendirilmektedir.

ekonomi indirim market (3)

Jelatin Üretiminde İstihale Süreci

Fıkıh literatüründe “istihale” kavramı, necis sayılan bir maddenin yapı değişimine uğrayarak temiz bir maddeye dönüşümünü ifade eder. Bu süreçte, jelatinin yapısal özelliklerinin ne derece değiştiği ve bu değişimin ürünün helalliğini etkileyip etkilemediği önem taşır.

Helal Kaynaklı Jelatinin Durumu

Helal kaynaklı hayvanlardan elde edilen jelatinin tüketilmesinde genel olarak bir sakınca görülmemektedir. Ancak, haram menşeli kaynaklardan elde edilen jelatinin durumu karmaşıktır.

ekonomi indirim market (2)

Jelatin Konusunda Uzman Görüşleri

"Jelatinin üretiminde kimyasal reaksiyonlar sonucunda istihale olduğunu söyleyen uzmanlar olduğu gibi, yaptıkları deneylerle jelatinin istihaleye uğramayan katkı maddelerinden biri olduğu sonucuna ulaşan uzmanlar da bulunmaktadır."

Uzman görüşlerine de dayanarak, jelatinin geçirdiği işlemin bir istihaleden/dönüşümden ziyade bir ayrıştırma işlemi olduğu anlaşılmaktadır.

Buna göre, kollajenin kaynağı olan hayvan helal değilse, ondan üretilen jelatin de helal olmamaktadır.

Menşeinin helalliği bilinmeyen jelatinlerin Müslümanların tüketeceği gıdaların üretiminde kullanılması ve içinde domuz kaynaklı jelatin olduğu kesin olarak bilinen gıdaların tüketimi caiz değildir."

- Din İşleri Yüksek Kurulu, 18.08.2017

market (2)

Dikkatli olmak gerekiyor!

Müslüman tüketiciler için bu karar, menşei bilinmeyen veya domuz kaynaklı olduğu bilinen jelatin içeren gıdaların tüketiminde dikkatli olmayı gerektiriyor.

Sonuç ve Öneriler

 Müslüman tüketiciler için en güvenli yol, helal sertifikalı ürünleri tercih etmek ve menşei şüpheli gıdalardan uzak durmak olacaktır.

Sonuç olarak genel hüküm; eğer jelatinin kaynağı helal değilse, bu jelatinin de helal kabul edilemeyeceği yönünde.

Jelatinlerin Müslümanların tüketeceği gıdaların üretiminde kullanılması ve içinde domuz kaynaklı jelatin olduğu kesin olarak bilinen gıdaların tüketimi caiz değildir."

market (1)

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr