Apollo kelebeği, 150 milyon yıldır yeryüzünde varlığını sürdüren nadir bir türdür. Bu kelebek, dünyanın dört bir yanındaki kelebek fotoğrafçıları ve doğa meraklıları tarafından yakından takip edilmektedir. Türkiye'de ise sadece Uludağ’da görülebilen Apollo, özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında kısa bir süre için ortaya çıkmaktadır.

Dünyada Sadece Uludağ’da! Apollo Kelebeği Nesli Tükenmek Üzere! (3)

 Göz Kamaştırıcı Güzelliğiyle Apollo

Apollo kelebeği, beyaz üzerine kırmızı benekleriyle göz alıcı bir güzellik sunar. Uludağ’da sadece Temmuz ve Ağustos aylarında görülen Apollo kelebeği, 12 santimetrelik kanat açıklığıyla Türkiye’nin en büyük kelebeği olarak bilinir. Kelebeklerin ömrü oldukça kısa olup, sadece birkaç gün uçuş yaparlar ve bu süreyi çiftleşmek ve yumurtalarını bırakmak için kullanırlar. Apollo kelebeği, yüksek dağlarda 1000-2000 metre rakımda yaşamını sürdürür.

Dünyada Sadece Uludağ’da! Apollo Kelebeği Nesli Tükenmek Üzere!

Kısa Ama Büyüleyici Ömür

Apollo kelebeği, doğanın en zarif canlılarından biri olmasına rağmen, ömrü oldukça kısadır. Sadece birkaç gün uçabilen bu kelebekler, beslenmek yerine çiftleşip yumurta bırakmaya odaklanır. Yumurtalarını "Sedum" isimli bitkilerin etrafına eşit aralıklarla yerleştirerek, yavrularının eşit şekilde beslenmesini sağlarlar. Bir yıl boyunca gelişimini tamamlayan bu tür, sadece birkaç gün süren uçuş hayatıyla bilinir.

Dünyada Sadece Uludağ’da! Apollo Kelebeği Nesli Tükenmek Üzere! (4)

Nesli Tükenme Tehlikesi Altında

Maalesef Apollo kelebeği, küresel ısınma, yaşam alanı kaybı ve böcek koleksiyoncularının ilgisi nedeniyle nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Uludağ'daki bu eşsiz kelebek türü, korunmazsa yakın gelecekte tamamen yok olabilir.


Uludağ’ın bu nadir güzelliklerinin korunması için acilen önlemler alınması gerekiyor. Küresel iklim değişikliği ve asit yağmurları gibi çevresel tehlikeler, Apollo kelebeğini tehdit ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi