Öğrencilerin Kampüs çilesi” isimli rumuzuyla haber merkezimize ulaşan bir okurumuzun, İnegöl  Hacı Sevim Yıldız Eğitim Kampüsü’nde öğrencilerin yaşadığı sorunlara dair tespitleri...

Genc Gazete Eğitimde Bir Kampüs Meselesi (6)

SANAYİNİN GELİŞMESİ İÇİN "EĞİTİM" OLMAZSA OLMAZ ŞARTTIR

Bir ülkenin sağlıklı bir ekonomik sistem kurmasının, işsizliğin son bulması ve istihdamın artmasının, enflasyonun düşmesinin ve halkın refah düzeyinin artması ve huzur içinde yaşamasının birinci şartı üretmektir. Üretim, ülkelerin olmazsa olmaz şartıdır. Üretim için de sanayi şarttır. Bugün dünyada "gelişmiş ülkeler" tanımının içine sanayisi gelişmiş ülkeler girmektedir.

Her şeyde olduğu gibi sanayinin gelişmesi için de "eğitim" olmazsa olmaz şarttır. Eğitim ve öğretimi gelişmemiş ülkeler sanayi olarak da gelişemezler.

Genc Gazete Eğitimde Bir Kampüs Meselesi (5)

İNEGÖL BİR SANAYİ ŞEHRİDİR

İnegöl'ümüz ilçe olmasına rağmen bir çok ilden büyük, sürekli göç alan, nüfusu ve sanayisi büyüyen bir şehrimizdir. Türkiye'nin mobilya başkenti olan ilçemiz biri organize mobilya sanayi olmak üzere iki tane organize sanayiye sahiptir. Bu durum ilçemiz için çok büyük avantaj sağlamaktadır. Ancak bu avantajı devam ettirebilmenin şartları vardır. Bu şartlardan biri de işçi ihtiyacı, personel ihtiyacı, "kalifiye eleman" ve "ara eleman" ihtiyacı, adına ne derseniz deyin çalışan ihtiyacını karşılamaktır.

Bu nedenle İnegöl için meslek liselerinin önemi çok büyüktür. Çünkü öğrencilerin iş hayatına hazırlanmalarına ve mesleki beceriler kazanmalarına yardımcı olmak meslek liseleri sayesinde olur . Meslek liselerinde verilen eğitimler, öğrencilerin iş hayatına daha kolay uyum sağlamalarını ve daha başarılı olmalarını sağlar. Ayrıca, meslek liseleri, öğrencilerin iş bulma şanslarını da artırır.

Genc Gazete Eğitimde Bir Kampüs Meselesi (4)

İNEGÖL'DE MESLEK LİSELERİ

İnegöl'ümüz, sanayimiz ve öğrencilerimiz için hayati derecede önemli olan meslek liseleri bilindiği gibi ilçe merkezinden alınıp Karalar Köyü'ndeki Hacı Sevim Yıldız Eğitim Kampüsü'ne taşınmıştır. Sağlık Meslek ve Kız Meslek Liseleri dışında kalan meslek liselerinin hepsi "kampüstedir".

İnegöl Dörtçelik Meslek Lisesinin birkaç bölümü dışında tamamı ile Ticaret Meslek Lisesi aynı kampüstedir.

Konusu açıldığında birçok ilde ve ilçede bulunmayan büyük bir eğitim kampüsüne sahip olduğumuz gerek siyasilerimiz gerekse yöneticilerimiz tarafından hep övünülerek anlatılmıştır.

Ancak sanayinin kalifiye eleman ihtiyacının bel kemiğini oluşturan "meslek liseleri" kampüse taşındıkları günden beri birçok sorunla kaderlerine terk edilmiştir.

Genc Gazete Eğitimde Bir Kampüs Meselesi (3)-1

ÖĞRENCİLERİN KAMPÜSE GİDİŞ GELİŞLERİ ÇİLELİ BİR YOLDUR!

Kampüs açıldığında öğrenciler servislerle ücretsiz olarak buradaki okullara taşınmakta ve ücretsiz olarak öğle yemeklerini yemekteydiler. Ancak bir süre sonra bu uygulamaya son verildi ve öğrenciler birçok ulaşım sorunu ile yüz yüze geldiler.

2013 yılında eğitim öğretime başlayıp resmi açılışı 2016 da yapılan Hacı Sevim Yıldız Eğitim Kampüsü 10 yıldır meslek lisesi öğrencilerine eğitim vermektedir. 6.000 Öğrenciye eğitim vermek hedefi ile açılan kampüs için 10 yıldır ihtiyacı karşılayabilecek bir yol malesef yapılamamıştır.

Karalar köy yolu bir türlü genişletilmemiş, okul giriş çıkışlarında bu daracık yoldaki araçların kuyruk oluşturmaları engellenememiştir. Hem Toki 3. Etap İnşaatı hem de ilerideki Taş Ocağı faaliyetinden ötürü hafriyat kamyonlarının da bu trafiğe girmesi hem tehlike oluşturmuş hem trafiği aksatmıştır. En azından okul giriş çıkış saatlerinde hafriyat kamyonlarının trafiğe çıkmasına engel olunmamıştır.

İnegöl ilçe merkezinden bile kampüse gidiş geliş büyük bir "sorun" iken, gerek köylerden gerekse Yenice, Cerrah, Mesudiye, Alanyurt ve bir çok yerden kampüse ulaşım meslek lisesi öğrencileri için âdeta bir "çile" olmuştur.

Çünkü uzak mahallelerden kampüse ulaşım için belediye tarafından sabah saatlerine 1tane, en fazla 2 tane sefer konulmuş, bu seferi kaçıran ya da otobüsün doluluğundan dolayı binemeyen öğrenciler en az iki araç kullanarak okullarına gitmek zorunda kalmışlardır.

Köylerden gelen öğrenciler sabah okullar açılmadan neredeyse bir saat önce kampüse bırakılmışlardır. Bu öğrenciler dönüşte de aynı çileye mâruz kalmış, köylerine gidebilmek için kampüste bir saatten fazla beklemek zorunda kalmışlardır.

Genc Gazete Eğitimde Bir Kampüs Meselesi (2)-1

BİRÇOK ÖĞRENCİ BAŞKA OKULLARA KAYIT ALDIRMIŞ

Kampüsteki okullara gitmek için bu "yollara" düşen öğrencilerin bir çoğu ya da veliler bu "çileye" katlanamadıkları için kayıtlarını başka okullara aldırmışlardır.

Sanayi şehri olmasından dolayı bir zamanlar çok tercih edilen "meslek liseleri" artık rağbet görmez olmuş, öğrenciler ulaşım ve uzaklık sorunlarından dolayı "merkezdeki" okulları tercih etmek durumunda kalmışlar, bu da merkezdeki anadolu liselerinin sınıf mevcutlarının 40-50 kişiye çıkmasına meslek liselerinin mevcutlarının ise gittikçe düşmelerine sebep olmuştur.

Yine bu uzaklık ve ulaşımdaki sorunlardan ötürü kız öğrenci sayısı meslek liselerinde her yıl daha çok azalmıştır.

Genc Gazete Eğitimde Bir Kampüs Meselesi (2)

SANAYİDEKİ İŞLETMELERİN STAJYER ÖĞRENCİ İHTİYAÇLARI KARŞILANAMAZ OLMUŞTUR

Meslek liselerinin sınıf mevcutlarının yıldan yıla azalması nedeniyle okullar sanayideki işletmelerin stajyer ihtiyaçlarını karşılayamaz olmuşlardır.

Stajyer öğrencilik uygulaması ile meslek Liseleri öğrencilere belirli bir meslek dalında beceriler kazandırmaya yönelik eğitim verip bir yandan öğrencilerin iş hayatına uyum sağlamalarının yolunu açarken bir yandan da işletmelerin ve sanayinin stjyer öğrenci ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olurlar.

 Sınıf mevcutlarının azalmasıyla sanayideki stajyer öğrencilerin sayısında da ciddi bir azalma olmuş, okullar işletmelerin stajyer öğrenci ihtiyaçlarını karşılayamaz olmuşlardır.

Genc Gazete Eğitimde Bir Kampüs Meselesi (3)

BİR AN ÖNCE ÇÖZÜM BULUNMALIDIR

Hacı Sevim Yıldız Eğitim Kampüsü çok iyi niyetlerle yola çıkılarak yapılmış olabilir. Ancak ulaşımdaki sorunlar ve uzaklık nedeniyle açılıştaki hedeflerine ulaşmak şöyle dursun meslek liselerinin sınıf mevcutlarının ve özellikle kız öğrenci sayılarının azalmasına neden olmuştur.

Bu okulların kampüse taşınmadan önceki mevcutları ile şimdiki mevcutları, öğrenci ve öğretmen sayıları karşılaştırıldığında İnegöl'de meslek liselerinin âkıbeti ve gidişatı ortaya çıkacaktır.

Gerek İnegöl Kaymakamlığı ile belediye, gerekse il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri çözülmesi gereken sorunlar için artık ciddi adımlar atmalıdırlar.

Kampüse giden "karalar yolu" hemen genişletilmeli, düzenlenmeli, Alanyurt ile Akhisar arasınraki yollar hemen yapılmalı ve öğrencilerin kampüse ulaşım sorunları mutlaka çözülmelidir.

Rumuz: Öğrencilerin Kampüs çilesi

Genc Gazete Eğitimde Bir Kampüs Meselesi (1)

Bursa haberleri için TIKLAYIN!

İnegöl haberleri için TIKLAYIN!

Kaynak: Haber Merkezi