Ekonomi Düzelse Bile Kaybolanlar Geri Gelir mi?

Abone Ol

Merhaba sevgili dostlarım, hafta başında sizlerle "Eğitimli Katiller" konulu bir yazı paylaşmıştım. Yazımızda eğitimli katillerden daha fazla bahsetmediğim için yazılarımın sıkı takipçisi olan kızımdan bir uyarı aldım. Kızım, "Baba, keşke birazcık daha fazla bahsetsen bu eğitimli katillerden. Kim bunlar, niye böyleler?" dedi. Bu, ayrı bir sosyolojik mesele. Bu eğitimli katilleri konuşabilmemiz için onları iyice tanımanız ve neden bu hale geldiklerini oturup bu işi bilen insanlarla konuşmamız gerekiyor.

Yıllardır bu ülkede bazıları insanlara birincil hedef olarak sadece para kazanmayı dayatıyor. Amaç sadece para kazanmak olunca, ortaya merhametsiz, anlayışsız, inançsız, hiçbir amacı ve ideali olmayan, yalnızca para kazanmak için tüm inançlarını, ideallerini, amaçlarını ve insani ölçülerini satabilecek varlıklar çıkıyor. Şunu anlamak lazım: Artık insanların paradan farklı şeylere de ihtiyacı var.

Geçenlerde bir sokak röportajı izledim. Bir hanımefendinin söylediği cümleler hâlâ aklımda: "Bu ülkede ekonomiyi düzeltebilirsiniz; ekonomi bir gün iyi olur, bir gün kötü olur. Bir gün az para kazanırsınız, bir gün çok para kazanırsınız; insanlar bazen geçim zorluğu çeker, bazen geçimlerini rahatlatır. Ama bir ülkede insani değerleri, ahlaki değerleri yok saymaya başlarsanız ve bu değerleri kaybederseniz, bunu öyle kolay kolay düzeltemezsiniz. Bunları düzeltebilmeniz için nesiller harcamanız gerekir." Evet, bu ülkede maalesef, üzülerek söylüyorum, ekonomiyi düzeltebiliriz; ama insanların kaybetmiş olduğu birçok değer, insanların anlayışları, bakış açıları, inançları, örfleri ve âdetleri kolay kolay yerine gelmez.

Şimdi eğitimli katilleri anlatmaya başlayayım mı? Hayır, gerek yok. Burada bitirelim.