Elma fiyatları, Ağustos ayında üretici ile market arasındaki farkın en fazla olduğu ürünlerden biri oldu. Türkiye'de tarım ürünlerinin fiyatlarının dalgalanması, tüketicilerin ve üreticilerin gündemini meşgul ediyor. Gıda sektöründeki bu değişiklikler, sofralarımızdaki ürünlerin fiyatlarını etkiliyor ve herkesin cebini yakıyor. Son aylarda yaşanan fiyat artışları arasında en dikkat çekici olanı, elmaların fiyatındaki astronomik yükseliş oldu. Peki, elma fiyatlarının bu denli yükselmesinin nedenleri neler? Bu sorunun cevabını ve daha fazlasını bu makalemizde bulacaksınız.

Elma Fiyatlarının Yükselişi

elma

Ağustos ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 450 ile elmada görüldüğünü açıklayan uzmanlar, bu durumu endişe verici buluyor. Elma fiyatlarındaki bu artış, tüketicilerin alışveriş sepetlerine ciddi bir yük getiriyor. İşte detaylar:

Elma fiyatlarındaki artış

Elma fiyatlarının üretici ile market arasındaki farkı, son aylarda rekor seviyelere ulaştı. Bayraktar, “Elmadaki fiyat farkını yüzde 437.8 ile kuru üzüm, yüzde 325.6 ile havuç, yüzde 312 ile kuru soğan, yüzde 218.6 ile kuru incir, yüzde 200.6 maydanoz takip etti. Elma 5.5, kuru üzüm 5.4, havuç 4.3, kuru soğan 4.1, kuru incir 3.2, maydanoz 3 kat fazlaya satıldı" dedi. Üreticide 5 lira olan elma 27 lira 50 kuruşa, 25 lira olan kuru üzüm 134 lira 46 kuruşa, 6 lira olan havuç 25 lira 54 kuruşa, 3 lira 70 kuruş olan kuru soğan 15 lira 24 kuruşa, 55 lira olan kuru incir 175 lira 22 kuruşa, 3 lira 63 kuruş olan maydanoz 10 lira 91 kuruşa markette satılıyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Market fiyatlarındaki değişim

Ağustos ayında marketlerde 37 ürünün 28'inde fiyat artışı görülürken, 9 üründe fiyatların azaldığı kaydedildi. Marketlerde fiyatı en fazla artan ürün yüzde 45.9 ile kuru üzüm oldu. Kuru üzümdeki fiyat artışını yüzde 37.3 ile maydanoz, yüzde 27 ile yeşil fasulye ve yüzde 24.6 ile kuru kayısı takip etti. Öte yandan, markette fiyatı en çok düşen ürün yüzde 20.1 ile havuç oldu. Havuçtaki fiyat düşüşünü yüzde 17.1 ile kuru soğan, yüzde 14 ile sivri biber ve yüzde 13.3 ile salatalık izledi.

Fiyat Değişimlerinin Nedenleri

elma fiyatt

Elma ve diğer tarım ürünlerindeki fiyat değişikliklerinin ardındaki nedenler oldukça çeşitli. Üreticideki fiyat değişimlerinin nedenlerine de değinen Bayraktar, şöyle konuştu:

Kuru soğan ihracatındaki kısıtlama

Kuru soğanın fiyatlarında yaşanan gerileme, ihracatındaki kısıtlamaların bir sonucu olarak ortaya çıktı. Kuru soğan üretimindeki artış, piyasada fazla ürün bulunmasına ve dolayısıyla fiyatların düşmesine neden oldu.

Havuçta yazlık ürün hasadı

Havuç fiyatlarındaki düşüşün arkasındaki nedenlerden biri, yaz aylarında havuç ürününün yoğunlaşmasıdır. Bu dönemde havuç ürünü bolluğu, talebin azalmasına ve dolayısıyla fiyatların düşmesine yol açtı.

Artan gübre ve mazot fiyatları

Tarım ürünlerinin üretiminde kullanılan gübre ve mazot gibi girdi maliyetlerindeki artışlar da fiyatları olumsuz etkiliyor. Bayraktar, gübre ve mazot fiyatlarında yaşanan artışın, üreticilerin maliyetlerini artırdığını ve bu nedenle endişelerin devam ettiğini belirtti.