İslam'da erkeklerin ipek giymesi konusunda bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. Peki, ipek elbiseyle namaz kılmak caiz midir? Din İşleri Yüksek Kurulu bu soruyu yanıtladı.
Erkek için ipek ve altının hükmü nedir?
Hz. Peygamber (s.a.s.), altın ve ipeğin ümmetin erkeklerine haram, kadınlarına ise helal kılındığını bildirmiştir. Bu durum, İslam'da ipekten yapılan elbise ve giysilerin erkekler için kullanımını yasaklamaktadır.
“Altın ve ipek, ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helal kılınmıştır.” (Müslim, Libas, 2; Tirmizi, Libas, 1; İbn Mace, Libas, 19)
Erkek için ipek elbiseyle namaz kılmak caiz mi?
İpek elbise giymiş bir erkeğin namaz kılması durumunda, bu ibadet mekruh kabul edilmekle birlikte namazın geçerli olduğu ifade edilmektedir. İbnü’l-Hümam bu konuda şunları belirtir:
“Başka elbisesi olduğu halde bir erkeğin ipek elbise ile namaz kılması mekruh olmakla birlikte kılınan namaz geçerlidir.” (İbnü’l-Hümam, Fethu’l-Kadir, I, 269, Beyrut, 1424/2003)
Din İşleri Yüksek Kurulu’nun açıklaması
Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından 09.08.2019 tarihinde yapılan açıklama şöyledir: " Hz. Peygamber (s.a.s.) altın ve ipeğin, ümmetinin erkeklerine haram, kadınlarına helal kılınmış olduğunu; bildirmiştir. Dolayısıyla erkeklerin sadece ipekten mamul elbise vb. giysiler giymesi caiz değildir. Başka elbisesi olduğu halde bir erkeğin ipek elbise ile namaz kılması mekruh olmakla birlikte kılınan namaz geçerlidir."
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!