Erzurum'da 1890'lı yıllarda kervanlara sunulan isli kahve kültürü, Bursa'nın tarihi Fidan Han'ında devam ettiriliyor. Cezve yerine fincan içerisinde pişirilen kahvenin lezzeti, yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor. 600 yıllık tarihi Fidan Han'da bulunan dükkanda, 135 yıllık kahve geleneği yaşatılıyor. Esat Efendi tarafından Erzurum'da başlatılan bu gelenek, günümüzde Bursa'nın bir markası haline geldi.

A W246946 02 Gencgazete

135 Yıllık Kahve Kültürü

İsli kahvenin ilk kez 1890'lı yıllarda dedesi Esat Efendi tarafından yapıldığını belirten Baycan Budak, "İsli kahve dedemiz Esat Efendi'nin 1890'lı yıllarda Erzurum'da deve kervanlarına yaptığı közde kahvedir. İsli kahve, közün ateşinden çıkan dumanın fincanın etrafında oluşturduğu isten adını alıyor. 1930'lu yıllarda dedemizin vefatına kadar Erzurum'da yapıldı. Daha sonra bu geleneği Bursa'daki tarihi Fidan Han'da sürdürmek istedik. Telvesi batmayan dünyadaki tek kahvedir" şeklinde konuştu.

A W246946 06 Gencgazete

12 Çiçek Özünden Oluşuyor

Budak, isli kahvenin dünya çapında tanındığını ifade ederek, "Kahvemizi fincanda pişiriyoruz. İçeriğinde 12 çiçek özü var ve bu karışım sayesinde telvesi batmıyor. İçenler hem telvesini hem de suyunu aynı anda içiyorlar. Kahvemizin ünü yurt içinde ve yurt dışında yayıldı. Özellikle büyükşehirlerden yoğun ilgi var. İsli kahve, Bursa'nın bir markası haline geldi" dedi.

A W246946 07 Gencgazete

Marka Tescili ile Sahte Kahvelere Karşı Önlem

Sahte kahvelerin önüne geçmek için marka tescili aldıklarını belirten Budak, "Marka tanınmaya başladığında sahte kahvelerin önüne geçmek için ismini tescilledik. Aynı fincanda başka kahve yapmaya çalışanlar var ama bizim kahvemizi tutturamadılar. Orijinal isli kahveyi içmek isteyenler Bursa'daki tarihi Fidan Han'a gelebilirler" dedi.

A W246946 10 Gencgazete

Kaynak: İHA