Beş yıl önce başlatılan “Islak Meraların Doğal Yollarla Islahı Projesi” ile atıl durumdaki bir mera, göçmen kuşlar için bir cennete dönüştürülmüştü. Yurtdışından sağlanan fonlarla hayata geçirilen proje kapsamında, meradaki sazlıklar temizlenmiş, güneş ışığının toprağa ulaşması sağlanmış ve Anadolu’ya özgü “Boz ırk” büyükbaş hayvanlar alana salınmıştı. Bu sayede bölge, yeniden zengin bir biyolojik çeşitliliğe kavuştu.

Eskikaraağaç Leylek Köyü Tehlikede Göçmen Kuşların Cenneti Yok Olabilir (2)

Yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Bursa İl Tarım Müdürlüğü’ne yapılan bir şikayet nedeniyle projenin kaldırılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Tüydeş, “Eskikaraağaç, 40 yıl sonra turna kuşlarını ve nadir su kuşlarını ağırlamaya başlamıştı. Bahar döneminde on binlerce göçmen kuş projeden faydalandı. Bu alanın yok edilmesi, sadece bir projenin değil, köyün geleceğinin de sonu olur” dedi.

Eskikaraağaç Leylek Köyü Tehlikede Göçmen Kuşların Cenneti Yok Olabilir (5)

Projeyi Kaldırmak Tüm Emeği Boşa Çıkarır

Tüydeş, Eskikaraağaç’ın yarımada üzerinde yer alması ve uygun arazi yetersizliği nedeniyle alternatif bir alan oluşturulmasının imkansız olduğunu vurguladı. “Bu proje sona ererse, mera yeniden otlarla kapanır, hayvanlar barınaksız kalır ve köydeki son leylekler de bölgeyi terk eder” diye konuştu.

Eskikaraağaç Leylek Köyü Tehlikede Göçmen Kuşların Cenneti Yok Olabilir (6)

Adem Amca ve Yaren Leylek Hikayesiyle Tanınmıştı

Eskikaraağaç, Adem Amca-Yaren Leylek hikayesiyle dünya basınında geniş yer bulmuş, Türkiye’nin Avrupa Leylek Köyleri Birliği’nde temsil edilen tek köyü olarak dikkat çekmişti. Tüydeş, “Bu proje bitirilirse geriye yalnızca bir leylek köyünün hazin hikayesi kalır.” diyerek alınan kararın gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Eskikaraağaç Leylek Köyü Tehlikede Göçmen Kuşların Cenneti Yok Olabilir (1)

Kaynak: bursaport.com