ETKİLİ BİR EDEBİYAT DERSİ-2

Abone Ol

Hocam... Sıradan bir öğretmen olarak gördüğüm o insan, inanılmaz bir konuşmacı, bir söz ustası, bir aydınlatıcı olmuştu. Hocaya olan bakış açım değişmişti.

Ben tüm bu aydınlanmaları yaşarken hoca üçüncü kıtadan devam ediyordu.

“Ve güldün rengarenk yağmurlar yağdı.” Peygamberimiz’ in gülüşünden bahsediyor.

Biliyor musunuz çocuklar:  “Peygamberimiz hiçbir zaman azı dişleri görünecek kadar gülmemişti, her zaman tebessüm etmiştir. İnsanı ağlatan yağmurlar yağdı.

Peygamberimiz insanları o kadar seven biriydi ki inanmayanlar cehenneme gidecek, olanlar için ağlamıştı. Hz. Muhammed geçerken, Mekkeli müşrikler onu göstererek “Bakın, ben Peygamberim diyen adam!” diye gülerlermiş. 

Cahiller tabii bilmiyorlar. “Yaralı bir ceylan gözleri kadar sıcak/Yaralı bir ceylan kalbi gibi güçlü bir sesin vardı.” Peygamberimizin gözlerini ve kalbinin yaralı bir ceylana benzetiyor.

Sınıftan itiraz sesleri çıkmaya başladı. “Hocam biz Peygamberimizin nasıl göründüğünü nereden biliyoruz?”

Hocamız: "O zamanki sahabelerin, özellikle Hz. Ali’nin, Peygamberimizi anlatan sözlerinden durun hatta açayım size." dedi ve ekrandan Arapça yazılar açtı.

Anlatmaya devam etti: “Peygamberimizin saçları ortadan ayrılmış, biraz dalgalı, hareliydi. Karnı ve göğsü aynı hizada, geniş omuzlu, saçları ensesini örtecek kadar, sakalları ise bir elle avuçlayacak kadar ve uzuna yakın orta boyluydu.”Devam edelim.

"Sen geldin benim delik köşemde durdun/ Kalbimin köşesinde durdun, bulutlar geldi üstünde durdu.”

Hz Muhammed'in üzerindeki bulutlar çok dikkatini çekmiş şairin. “Merhametin ta kendisidir gözlerin.” Hz Muhammed'in merhametinden bahsediyor aynı şekilde tekraren.

"Toparlanabilirsiniz çocuklar"

Ders bitmişti bitmesine ama etkisi hala üzerindeydi bir şehirden etkilenince nasıl hissedildiğini keşfettim.

Aslında hocamla tanıştım bu şiirle ve Peygamberimizi az çok nasıl göründüğünü öğrendim. Benim için inanılmaz bir dersti.

Dahası hocam aklımı okumuşçasına “bu şiir hakkında anlattıklarını yazmamızı istedi bizden.

Yazmak deyince aklımda tek bir şey vardı: Paragraf açmak. Bir önceki yazımda açamadığım paragrafları açmamı istediği için.

Esma Deniz ŞİMŞEK