Gündem

Eylem Tok ve Timur Cihantimur ABD’de 2. Kez Hakim Karşısında

Annesi Eylem Tok'la birlikte yurtdışına kaçan Timur Cihantimur bugün ABD'de 2. kez hakim karşısına çıkacak. İstanbul Kemerburgaz'da Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan kazanın ardından yurtdışına kaçan Cihantimur ve annesi Eylem Tok’un davası devam ediyor.

Abone Ol

Annesi Eylem Tok'la birlikte yurtdışına kaçan Timur Cihantimur (17), bugün ABD'de 2. kez hakim karşısına çıkacak. İstanbul Kemerburgaz'da Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan kazanın ardından yurtdışına kaçan Cihantimur ve annesi Eylem Tok’un davası devam ediyor. Eksik belgeler nedeniyle Eylem Tok hakkındaki dava 27 Haziran’a, oğlu Timur Cihantimur hakkındaki dava ise bugüne ertelenmişti. Aci Ailesi’nin avukatı Hacı Orhan, yargı süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Aci Ailesi’nin Avukatından Açıklama

Hürriyet’in haberine göre, gelişmeleri anlık olarak takip ettiklerini belirten Aci Ailesi’nin avukatı Hacı Orhan, "Bizim için, orada ceza almışlar ya da ülkemizde ceza almışlar önemli değil. Önemli olan bir ceza almış olmaları. Mahkemedeki hal ve hareketleri bile ne kadar psikolojilerinin bozulduğunu gösteriyor" dedi.

Mahkeme Süreci ve Tanıkların İfadeleri

Baba Özer Aci ve anne Pervin Aci'nin, ABD’de yapılan yargılamaya ilişkin tüm gelişmeleri arkadaşları Mehmet-Gülcan Çiçek ve Boston’daki Türkler Topluluğu yöneticisi Esat Gök ile telefonla görüşerek takip ettiği öğrenildi. Aci Ailesi’nin ABD’de duruşmayı izleyen arkadaşlarının aktardığına göre, Eylem Tok duruşmaya durgun bakışlarla katıldı. Saçları kesilmiş ve boyanmış, üzerinde turuncu bir mahkûm kıyafeti vardı. Bir izleyicinin “Bir katilin annesi olmak nasıl bir duygu?” sorusuna ''Allahu Ekber'' diye yanıt verdiği iddia edildi. Timur Cihantimur ise salona kamunun atadığı avukattan ayrı bir avukatla girdi ve ayaklarının titrediği, sürekli arkasına baktığı belirtildi. Bej renk bir mahkûm kıyafeti giymekteydi.

Islah Evi ve Nakil Talebi

Connecticut eyaletinde çocuklara ait bir ıslahevinde kalan Timur Cihantimur'un burada hırpalandığı ve temizlik görevi verildiği iddia edilerek başka bir yere nakledilmesi talep edildi. Ancak bu talep hakim tarafından reddedildi.

Anne Eylem Tok’un Durumu

Dava raporlarına göre Türkiye, Timur Cihantimur için ‘kasıtsız adam öldürme ve yaralama’, annesi Eylem Tok için ise ‘suçluyu koruma’ suçlamalarıyla iade talep ediyor. Tok’un Türkiye’ye iadesi durumunda ceza almaması ihtimali de gündemde. Türk Ceza Kanunu 283’üncü maddesinin 3’üncü fıkrasına göre, suç işleyen bir kişinin hükmün infazından kurtulması için yardım sağlayanın anne veya babası olması durumunda aile üyelerine ceza verilmiyor.

Baba Özer Aci’nin Açıklamaları

Çocuğun davası öncesinde CNN Türk Muhabiri Merve Tokaz ile bir araya gelen baba Özer Aci, "Bugün çocuğun davası var. Annenin de önümüzdeki hafta perşembe günü bir davası var. Bu dava başlangıç, basamağın biri. Dikkat ederseniz çocuk 3 gün hapishanede kaldı, ıslahevinden memnun olmadığını dile getirdi. Ben sesleniyorum bu daha başlangıç. Bunu babanın arabasını alıp 170 süratle orman yolunda giderken düşünecektin" dedi.

"Senaryo Yazıp Uygulayan Baba"

Özer Aci, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Babasına da sesleniyorum; Çocuğun altına milyonluk araba verip de orman yolunda sürat yap demekle bir yere varılmaz. Bak sonuçlar ortada. En sevdiğim bir tane yavrum benim kara toprakta, seninki cezaevinde. Orada bir temizlik yapsın bakalım hiç hayatında yapmadığı temizliği öğrenecek. Anne kazadan sonra baş suçlu, delil karartmak, iletişim araçlarını toplamak, kaybetmek, insanlık dışı davranış, yaralıya yardım etmemek gibi suçlardan örnek teşkil edecek bir ceza istiyorum. Bu baba için de geçerli. Senaryo yazan, uygulayan, uygulatan baba. Ama baba şu an dışarıda. Bakalım ne kadar dışarıda kalacak."