Hangi Harcamalar Ne Kadar Arttı?

  • Konut Giderleri Zirvede: Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre en büyük zam dalgasını %97,87 artışla konut harcamaları yaşadı. Ev sahibi olmak veya kirada oturmak giderek zorlaşıyor. Özellikle ev kiralarında artan fiyatlar, büyük şehirlerde yaşayanları bir hayli düşündürüyor.
  • Eğitim Giderleri Son Bir Ayda Uçtu: Eğitim harcamalarında Eylül ayında %14,21’lik bir artış yaşandı. Okulların açılmasıyla birlikte kırtasiye masrafları, servis ücretleri ve diğer eğitim giderlerinde ciddi bir artış yaşandı. Ebeveynlerin cebini yakan bu artış, eğitim sektöründe maliyetlerin katlandığını gösteriyor.
  • Haberleşmede Küçük Bir Rahatlama: Geçen aya göre haberleşme giderleri %0,88 düşüş gösterdi. Bu azalma, internet veya telefon faturalarında küçük bir ferahlık anlamına geliyor.

Şubat Enflasyon Rakamları Açıklandı Memur Ve Emekli Maaşlarına Zam Oranları Belli Oldu

143 Kalemin 110'unda Artış Var!

TÜFE endeksine göre Eylül ayında incelenen 143 kalemden 110 tanesi artış gösterdi. Bu, temel harcamaların büyük bir bölümünün geçen aya göre daha pahalıya yapıldığı anlamına geliyor. Özellikle işlenmemiş gıda ürünleri, enerji ve tütün gibi günlük yaşamda sık tüketilen kalemlerdeki artışın cep yakmaya devam ettiğini söyleyebiliriz.

Kasim Enflasyonu 4 Aralikta AciklanacakEnflasyon Rakamları Ne Anlatıyor?

Aylık %2,97’lik enflasyon artışı, alışveriş sepetlerindeki artan fiyatlarla her gün daha çok hissediliyor. Yılın başından bu yana bakıldığında, fiyatlar %35,86 oranında artmış durumda. Yani, geçen yıl Aralık ayında yapılan alışverişle bu yıl aynı alışveriş sepetini doldurmak için %35,86 daha fazla para harcamak gerekiyor.

Enflasyon-3

Özel Kapsamlı Enflasyon Verisi de Yükselişte!

Altın, enerji ve tütün gibi kalemler hariç tutulduğunda bile, enflasyon yıllık %48,23 olarak açıklanıyor. Yani, halkın büyük kısmının temel ihtiyaçlar için harcadığı kalemlerde de fiyatlar bir hayli yükselmiş.

TÜFE verileri, Eylül 2024’te de fiyatların yükselmeye devam ettiğini, özellikle konut ve eğitim harcamalarının cep yaktığını gösteriyor. Giderlerimizi kontrol altında tutmaya çalışırken bütçeyi biraz daha sıkmamız gerekebilir. Evde alınacak ufak tedbirler bile tasarruf sağlamak için bu dönemde oldukça önemli görünüyor. Bakalım, önümüzdeki aylar bizlere nasıl bir tablo sunacak

Kaynak: HABER MERKEZİ