Eylül ayının beklenen enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı. Bu veriler, hem tüketicilerin hem de üreticilerin maliyetlerini doğrudan etkileyen önemli göstergeler arasında. Peki, sektör bazında hangi alanlar en fazla etkilendi, hangileri en az etkilendi?
Genel Enflasyon Rakamları
Tüketici ve Üretici Fiyatlarında Genel Görünüm
Aylık bazda TÜFE, yüzde 4,75 artarken; Yİ-ÜFE yüzde 3,4 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 61,53 ve yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 47,44 olarak kaydedildi.
Sektörel Bazda Değişimler
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, sanayinin dört ana sektöründe yıllık bazda madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 69,43, imalatta yüzde 55,05, su temininde yüzde 68,36 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 17,08 azalış oldu.
Yıllık bazda en fazla artış gösteren alt sektörler; temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları, diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri, tütün ürünleri olarak sıralandı.
Ana Harcama Gruplarındaki Değişimler
Ana harcama gruplarına baktığımızda eylülde aylık bazda en yüksek artışın yüzde 30,27 ile eğitim olduğunu görmekteyiz. Diğer yandan, en az artışı yüzde 2,59 ile giyim ve ayakkabı sektörü yaşadı.
Yıllık Bazda Dikkat Çeken Değişimler
Yıllık bazda enflasyon rakamlarına göre, lokanta ve oteller grubunda yüzde 92,48'lik bir artış yaşanırken, en düşük artış yüzde 20,16 ile konut sektöründe gerçekleşti.
Endeks Kapsamındaki Değişiklikler
Eylülde incelenen 143 temel başlıkta, 11'inde düşüş, 4'ünde değişim olmazken, 128'inde artış gözlendi.
Genel olarak, eylül ayı enflasyon rakamlarının hem tüketici hem de üretici bazında dikkat çekici değişimler yaşattığı gözlemleniyor. Ekonomik dengelerin bu rakamlarla nasıl etkileneceği önümüzdeki dönemde daha net bir şekilde anlaşılacak.