Farz bir namazı kılmış olan kişinin, aynı namazı başka bir cemaate imam olarak kıldırıp kıldıramayacağı konusu, mezheplere göre farklı yorumlanmıştır.
İslam alimleri bu konuda hem hadislerden hem de fıkıh kitaplarından hareketle detaylı açıklamalar yapmıştır. İşte o açıklamalar!
Farz Namaz, Aynı Gün İki Kez Kılınabilir Mi?
Peygamber Efendimiz (s.a.s.), bu konuda açık bir şekilde şöyle buyurmuştur: “Farz namaz, bir günde iki kere kılınamaz.” (Dârekutnî, es-Sünen, 2/285; İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 3/206)
Bu hadis doğrultusunda, aynı vakitte ikinci kez kılınan namazın nâfile olarak kabul edileceği ifade edilmiştir.
İmam ile Cemaatin Durumu Nasıl Olmalı?
Fıkıh kaynaklarına göre, imamın durumu kendisine uyan cemaate göre daha aşağı olmamalıdır.
Bu şu anlama gelir: Nâfile namaz kılan bir kimse, farz namaz kılacak olan kişilere imamlık yapamaz.
Ancak tersi mümkündür; farz namaz kılan biri, nâfile namaz kılanlara imamlık yapabilir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/58-59; İbnü’l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 1/371).
Farklı Mezheplerde Görüşler Değişiyor
Hanefî mezhebine göre, bir vakitte farz namazını kılmış olan kimse, aynı vakit için başka bir cemaate imamlık yapamaz. Ancak Şâfiî ve Hanbelî mezheplerinde bu durum farklıdır.
Bu mezheplerdeki baskın görüşe göre, farz namazını kılmış bir kimse, aynı namazı başkalarına imamlık yaparak kıldırabilir.
Bu durumda, imamın namazı nâfile olarak kabul edilirken, cemaate farz olarak geçerli olur (Mâverdî, el-Hâvî, 2/316; İbn Kudâme, el-Muğnî, 2/166).
Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda şu açıklamayı yapmıştır: "İmam, kılınan namazın türü itibarıyla, kendisine uyan kişiden aşağı durumda olmamalıdır. Ancak cemaat imamdan daha aşağı durumda olabilir. Buna göre; nâfile namaz kılan kimse farz namaz kılana imam olamaz; fakat farz namaz kılan ise nâfile namaz kılana imam olabilir."
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!