Foto Galeri

10 bin lira hane başı destek ödemesi yapılacak! Resmen açıklandı: İşte ayrıntılar...

Milyonlarca vatandaşı bir nebze de olsa rahatlatacak destek ödemesi için beklenen açıklama geldi. Tam 10 bin lira geri ödemesiz destek ödemesi yatırılacak. İşte ayrıntılar...

Abone Ol

Hatay'da yaşanan 6 Şubat tarihli depremin ardından, depremzedeler arasında AFAD tarafından sunulan 10 bin TL'lik hane başı yardımın haksız dağıtıldığı iddiaları gündeme geldi.

Bir depremzededen, söz konusu yardımın, kendisinin evine kaydedilen ancak daha sonra ayrılan bir yakınına verildiğini iddia ederek Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) başvuruda bulundu.

Hatay'da yaşayan depremzededen gelen şikayet, ödemelerin yanlış kişilere yapıldığına dair ciddi bir iddiayı ortaya koyuyor. Depremzedelerin hane başı yardımına yönelik yapılan ödemelerin, kayıtlı olunan adrese değil, bu adres üzerinde yaşayan en yaşlı bireye yapıldığına dair bir düzenleme bulunuyor.

Ancak gelen iddiaya göre, ödeme yapılan kişi depremzedelerle aynı adreste kayıtlı olmasına rağmen, fiilen bu evde ikamet etmiyor.

Başvuruda bulunan depremzede, ödeme yapılan kişinin 2022 Haziran ayında evlerine misafir olarak kaydedildiğini, daha sonra sosyal hizmetler tarafından bir huzurevine yerleştirildiğini ve deprem anında da evlerinde olmadığını belirtti.

Dolayısıyla, söz konusu kişinin aynı adreste kaydının bulunmasına rağmen, deprem anında evde olmaması durumu dikkate alındığında, yardımın haksız bir şekilde aktarıldığı iddia ediliyor.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) bu konuda inceleme başlattı ve durumu değerlendirdi. Yaptığı inceleme sonucunda, 10 bin TL'lik hane başı yardımın, fiilen aynı evde yaşamayan kişilere yapıldığı durumlar için bir değerlendirme yapılması gerektiğine karar verdi.

Bu doğrultuda, deprem anında ödeme yapılan kişi ile başvuruda bulunan depremzedenin aynı evde ikamet edip etmediği konusunda detaylı bir incelemenin yapılması ve buna göre AFAD tarafından yapılan yardımın yeniden değerlendirilmesi yönünde tavsiye kararı çıktı.

Deprem sonrası yardımın adil ve doğru kişilere ulaştırılması adına KDK'nın aldığı bu tavsiye kararı, depremzedeler arasında yaşanan haksız ödemelerin giderilmesi adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kurumun bu tavsiyesinin ardından AFAD'ın konuya nasıl bir yanıt vereceği ve yeniden değerlendirme sürecinin nasıl işleyeceği ise merak konusu olarak öne çıkıyor.