Photo Gallery

Bir Bakışta İnek Irkları ve Özellikleri

Türkiye, tarım ve hayvancılık sektörlerinde önemli bir yere sahip olan süt ineği cinslerinin zengin bir çeşitliliğine ev sahipliği yapıyor.

Abone Ol

Zavot Sığırları Genelde beyaz renkli olup açık sarı renkli olanlarına da rastlanır. Vücut orta irilikte ve sağlam yapılıdır. Sırt hattı düz, kemikler sağlam, deri elastiktir. Merme açık, koyu veya lekeli olabilir. Baş süt tipi sığır ırklarına benzemektedir. Dişiler ve erkekler boynuzludur.

Simmental Kökeni: İsviçre. Özellikleri: Hem süt hem de et üretimi için yetiştirilir. Büyük yapısıyla kırmızı ve beyaz renkli olan bu inek cinsi çok yönlü bir verimliliğe sahiptir.

Maraş Sığırı Maraş bölgesine ait olan Maraş sığır cinsi ülkemizin en değerli sığır ırklarından bir tanesidir. Maraş sığır ırklarının yapıları oldukça ufaktır. Bu ırkın renk özellikleri hakkında bilgi verecek olursak renkleri kırmızıdır. Maraş sığır ırkı, Doğu Anadolu Kırmızısı ile Güney Anadolu Kırmızısı ırkı ile melezlenmesi sonucu elde edilmiştir. Maraş sığır ırkının süt verimi oldukça yüksek olduğundan dolayı yetiştiriciler tarafından sıkça tercih edilen ırklar arasındadır. Yöresel ırklarımız arasında ön sıralarda yer alan Maraş sığır cinsi ırkları, ülkemizin güzide ırklarındandır.

Jersey Kökeni: Jersey Adası, İngiltere. Özellikleri: Küçük ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Sütü yüksek yağ ve protein içeriği ile bilinir, bu da onu peynir üretimi için ideal yapar.

Kırım Sığırları Kırım bölgesinden Türkiye’ye gelen iri yapılı ve kırmızı renklerdeki Kırım Sığırı 1500 kilogram ağırlığı ile dikkat çeker. Kırım Sığırı, süt inekleri arasında bulunur. Türkiye’de de varlık gösterir. Kafkasya’da özellikle Kars tarafına getirilen Zavot sığırları, melez bir türdür. Simental ve İsviçre Esmeri ineklerin melezlenmesiyle meydana getirilen süt inekleri arasında bulunur. Maraş Sığırı olarak bilinen tür ise Türkiye’nin yerli ineklerinden Kara Irk ile Güney Anadolu Kırmızısı’nın melezlenmesinden meydana gelir. Süt veren ineklerden biridir. Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde rastlanan Holstein inekler, siyah beyaz renkte olur. İri yapılı olan hayvanlar, Türkiye’de sıklıkla tercih edilen süt ineği türlerinden biridir. Amerika’dan gelen Holstein ineklerinin süt verimi iyiyken Hollanda’dan gelenler daha çok et verimi için tercih edilir. Adını anavatanı olan Jersey adasından alan Jersey inekleri, ülkemizde sıklıkla Karadeniz bölgesinde süt üretimi için kullanılır. Sevimli ve küçük bir yapıya sahip olan Jersey ineklerinin rengi kahverengi tonlarındadır. En çok süt veren inekler arasında yer alır. Bu nedenle Türkiye’de süt üretimi için sıklıkla kullanılır. İsviçre ırkı olan Montofon inekleri, iri gövdeye sahiptir. Hem süt hem de et üretimi için kullanılan bir cins olarak bilinir. Besi tutması en iyi ırklar arasında yer alır.

Holstein-Friesian Kökeni: Hollanda ve Almanya. Özellikleri: Süt üretiminde dünya lideridir. Büyük boyutlu, siyah ve beyaz desenlidir. Günlük yüksek süt verimi ve ortalama yağ oranına sahiptir.

Guernsey Kökeni: Guernsey Adası, İngiltere. Özellikleri: Orta büyüklükte, kahverengi ve beyaz renklidir. Sütü, yüksek beta karoten ve yağ içeriği ile tanınır.

Brown Swiss Kökeni: İsviçre. Özellikleri: Büyük ve sağlam yapılı, hafif kahverengi renklidir. Sütü, iyi protein ve yağ içeriği ile dengeli ve kalitelidir.

Ayrshire Kökeni: İskoçya. Özellikleri: Kırmızı ve beyaz renkli, orta büyüklüktedir. Sütü, iyi dengelenmiş yağ ve protein oranlarına sahiptir.