Photo Gallery

Emekli Maaşı Zammı Açıklandı: Emekli Kök Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılan yüzde 24,73 oranındaki zam sonrası, kök maaşı 8.020 TL'nin altında olan yaklaşık 2 milyon emeklinin maaşı 10 bin TL'de kaldı. AK Parti, en düşük emekli maaşını 12 bin 500 TL olarak belirlemek için harekete geçti.

Abone Ol

Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılan yüzde 24,73 oranındaki zam sonrası, kök maaşı 8.020 TL'nin altında olan yaklaşık 2 milyon emeklinin maaşı 10 bin TL'de kaldı.

Bu durumu düzeltmek amacıyla AK Parti, en düşük emekli maaşını 12 bin 500 TL olarak belirlemek için harekete geçti.

Düzenleme, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın çalışmaları sonucunda hazırlandı ve Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Yeni Emekli Maaşı Düzenlemesi

AK Parti'den yapılan açıklamaya göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin en düşük maaşı 12 bin 500 TL olarak belirlendi.

Bu düzenlemenin bütçeye maliyeti 6 aylık dönemde 33,2 milyar TL olarak hesaplandı.

Düzenleme, Meclis onayı bekliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Türkiye'nin emektarı kıymetli emeklilerimizin refahını artırmak ve sosyal haklarını genişletmek için yeni çalışmalarımızı hayata geçirmeye devam edeceğiz." dedi.

Zam Düzenlemesinin DetaylarıTemmuz-Aralık dönemini kapsayan maaş zammı açıklandı. Açıklanan enflasyon verilerine göre emekliler yüzde 24,73 enflasyon zammı ile maaşlarında artış görecek.

Enflasyon oranlarıyla emekli zammının belirlenmesinin ardından en düşük maaşa da zam geldi. SGK ve Bağ-Kur emeklileri, ocak-haziran döneminde enflasyon farkı olarak toplam yüzde 24,73 zam alacak.

Emekli Maaşı Hesaplama

Emekli maaşı, emekli kök aylığı, aylık tutar ve ek ödeme tutarı ile beraber hesaplanır.

Örneğin, kök maaş 9.000 TL olduğunda, yüzde 24,73 zam ile maaş 11.226 TL, yüzde 4 ek ödeme ile toplam maaş 11.675 TL olur ve hazine desteği ile hesaba yatacak tutar 13.000 TL'ye ulaşır.