Foto Galeri

Emeklilere Müjde Gibi Müjde! Tüm Emekli Maaşları O Seviyeye Çıkarılıyor

Türkiye'deki emekliler için önemli bir gelişme yaşanıyor. İktidarın, en düşük emekli maaşı alan 6 milyonun üzerindeki vatandaşı ilgilendiren yeni bir sistem üzerinde çalıştığı bildirildi.

Abone Ol

Türkiye'deki emekliler için önemli bir gelişme yaşanıyor. İktidarın, en düşük emekli maaşı alan 6 milyonun üzerindeki vatandaşı ilgilendiren yeni bir sistem üzerinde çalıştığı bildirildi.

İş Kanunu'nda yapılacak bir düzenleme ile emekli maaşlarının hesaplanma formülünde değişikliğe gidilecek, böylece milyonlarca emeklinin aylık geliri etkilenecek.

Halihazırda Türkiye'de 16 milyonu aşkın emeklinin büyük bir kısmı, yani yaklaşık 13 milyonu asgari ücretin altında bir maaşla hayatını sürdürmekte.

İktidar, en düşük emekli maaşı alan 6 milyon emeklinin maaşını 10 bin liraya yükseltmeyi planlıyor.

Yapılacak yasal düzenlemeyle birlikte, prim gün sayısı ve yatırılan prim miktarı fark etmeksizin, tüm emekli maaşlarının kökten bir değişime uğraması öngörülüyor.

“Emeklilerin hükümete yönelik aylardır talep ettiği ve en düşük maaş alan emekliler arasında prim farkına dikkat edilmesini içeren düzenleme, iktidar kulislerinde konuşulanlara göre yeniden gündeme alınmış durumda.”

Bu düzenleme, daha fazla prim ödeyen emeklilerin daha yüksek maaş almasını ve emeklilik hakkı ile yaş gibi kriterlerin yeniden tanımlanmasını içerecek.

16 Ocak'ta açıklanan emekli zammı ile ilgili yaşanan tepkilerin ardından, tüm emeklilere yüzde 49.25'lik bir artış uygulanmıştı.

Ancak, en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL'den yalnızca 2 bin 500 TL artışla 10 bin TL'ye çıkarılmıştı.

Yeni düzenlemeyle, kök maaşlarda yapılan bu artışın yanı sıra, emekli olunan yaşın da alınacak maaşı belirleyeceği ifade ediliyor.

Günboyu'nun haberine göre; yeni sistemle birlikte emekli maaşlarında önemli değişiklikler yaşanacak.

Örneğin, 59 yaşında emekli olan bir vatandaşın en düşük emekli maaşı 17 bin lira olarak belirlenebilecek.

Bu rakam, sigortalı çalışma süresi ve prim ödemelerine bağlı olarak daha da artabilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2024'ü "emekli yılı" ilan etmesi ve üzerinde durulan formüllerden birinin, vatandaşın emekli olduğu yaşa göre taban aylığın belirlenmesi olması, bu yeni düzenlemenin emekliler için olumlu sonuçlar doğuracağına işaret ediyor.