Photo Gallery

Osmanlı Hazinesi'nin Para Çeşitleri! Osmanlı’da Kaç Çeşit Para Vardı? Siz Bunları Biliyor Musunuz?

AKÇELERDEN KAİME'LERE! Osmanlı İmparatorluğu, ihtişamlı sarayları, görkemli orduları ve uçsuz bucaksız topraklarıyla tarihe damga vurmuş bir cihan imparatorluğuydu. Peki bu devasa imparatorluğun ekonomik kalbini neler oluşturuyordu? Hazır olun, zira Osmanlı Hazinesi'nin gizli dünyasına, akçelerden kaime'lere uzanan bir yolculuğu..

Abone Ol

1. Osmanlı'nın Gümüş Aslanı:Akçe! Osmanlı'nın ilk dönemlerinden itibaren sahnede yerini alan akçe, imparatorluğun en temel para birimiydi. 1327 yılında Bursa'da Orhan Gazi tarafından bastırılan ilk akçeler, adeta Osmanlı ekonomisinin gümüşten birer aslanı gibiydi! Başlangıçta tarihsiz basılan bu gümüş sikkeler, I. Bayezid döneminde tarihlerini de taşımaya başladılar. Akçeler, zamanla farklı ağırlık ve ayarlarda basılarak Osmanlı ekonomisinin dinamik yapısına ayak uydurdular.

2. Mangır: Sıra geldi, küçük alışverişlerin demirbaşlarından mangıra! I. Murad döneminde hayatımıza giren mangırlar, akçenin kardeşi gibiydi. Farklı ağırlık ve türlerde üretilen mangırlar, büyük ve küçük olmak üzere iki boyutta karşımıza çıkıyordu. Büyük mangırlar 1 dirhem, küçükler ise 1/3 dirhem ağırlığıyla cüzdanlarda yerini alıyordu.

3. Kaime ile Osmanlı'da Kağıt Paranın Yükselişi! Osmanlı İmparatorluğu, 1840 yılında ekonomik sistemine çağ atlatan bir yeniliğe imza attı: Kağıt para! Artan devlet harcamalarını karşılamak için Tanzimat Dönemi'nde sahneye çıkan kaime, aynı zamanda hazine bonosu olarak da kullanılıyordu. Kaime, Osmanlı ekonomisinde kağıt paranın yükselişini simgeleyen önemli bir kilometre taşıydı.

4. Memduhiye II. Mahmud döneminde göz kamaştıran altın sikkeler olan Memduhiyeler, daha çok ziynet eşyası olarak kullanılıyordu. 1839 yılında ilk kez basılan 22 ayar altın Memduhiyeler, 20 kuruş değerindeydi. Bu ışıltılı sikkeler, Osmanlı ekonomisindeki altın para çeşitliliğinin ve zenginliğinin bir kanıtıydı.

5. Rumi Altın Standart Altın Para! II. Mahmud döneminde basılan ve farklı ağırlıklarda üretilen Rumi Altınlar, İstanbul ve Mısır'da farklı boyutlarda karşımıza çıkıyordu. O dönemin standart altın para birimi olan Rumi Altınlar, ticaretin nabzını tutuyordu.