Photo Gallery

Sansür mü, Teknik Hata mı?

Meta'nın sahibi olduğu Facebook ve Instagram'da gönderiler neden gizleniyor? Gerçekten teknik bir hata mı yoksa bilinçli bir sansür mü?

Abone Ol

Facebook ve Instagram'da bazı kullanıcıların gönderileri nedeniyle büyük bir tepki topluyor. Kullanıcılar, sansür iddialarını dile getirirken, Meta bu durumu "teknik bir hata" olarak açıklıyor.

Filistin Destek Gönderileri Gizleniyor New York Times'ın haberine göre, birçok kullanıcı, İsrail'in hava saldırılarında etkilenen Filistinli sivillere yönelik destek mesajlarının platformlar üzerinde gizlendiğini belirtiyor.

Protesto Çağrıları Bastırılıyor Amerika Birleşik Devletleri'ndeki barışçıl protestolara destek veren hesapların da bastırıldığına dair bilgiler geliyor. Bu, özellikle San Francisco Körfez Bölgesi'nde planlanan oturma eylemlerini destekleyen gönderiler için de geçerli.

Engellenen Medya Hesapları Yapay zeka mühendisi Aya Omar, Filistin medyasına ait bazı hesapların Meta ve Instagram tarafından engellendiği için bu hesapları göremediğini ifade ediyor.

Sosyal Medyada Aktif Sansür İddiaları Hampton Enstitüsü'nün bir gönderisinde, "Instagram ve Facebook, İsrail/Filistin'in gerçek tarihi hakkındaki gönderileri aktif olarak engelliyor, bazen bunu 'teknik zorluk' olarak gizliyor" ifadesine yer verildi.

Meta'dan Açıklama Meta, yaşanan problemlerin teknik zorluklar olduğunu belirtiyor ve konuyla ilgili şu açıklamada bulunuyor: Meta sözcüsü Andy Stone: "Reels ve Feed gönderilerini yeniden paylaşan tüm Hikayeleri etkileyen, kullanıcıların erişim problemine yol açan bir hata tespit ettik. Bu hata dünya genelindeki hesapları eşit şekilde etkiledi ve içeriğin konusuyla hiçbir ilgisi yoktu. Biz de bunu mümkün olan en kısa sürede düzelttik.

Meta: “Bazı İçerikler Yanlışlıkla Kaldırılmış Olabilir”

İlk Sansür Değil Bu, Meta’nın Facebook, Instagram ve WhatsApp’ı da içeren iştiraklerinin sansür ve “shadow banning” ile suçlandığı ilk olay değil. Gölge engelleme olarak tanımlanan “shadow banning” terimi, bir kullanıcıyı bilgisi dışında bir sosyal medya platformundan veya çevrimiçi bir forumdan engellemek anlamına geliyor ve genellikle bu kişinin gönderileri ve yorumları artık diğer kullanıcılar tarafından görülemez hâle geliyor.