Photo Gallery

SGK duyurdu! Yapan da yaptıran da yanacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında geniş çaplı bir denetim ve inceleme süreci başlattı.

Abone Ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında geniş çaplı bir denetim ve inceleme süreci başlattı.

Bu hamle, hem işverenleri hem de işçileri doğrudan etkileyecek önemli bir adım olarak görülüyor.

SGK'nın bu yeni girişimi, milyonlarca işçi ve işverenin hesaplarının detaylı bir şekilde incelenmesini öngörüyor.

“Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işvereninde işçinin de başını yakacak dev bir inceleme çalışması için harekete geçti.”

2024 Strateji Planı çerçevesinde gerçekleştirilecek olan bu çalışmalar, sigortalı işçi çalıştıran ama çalışanlarına sigorta yapmayan, sigorta primlerini eksik yatıran iş yerleri ve gerçekte çalışmadıkları halde kendilerini sigortalı gösteren kişileri tespit etmeyi amaçlıyor.

Bu denetimlerin sonucunda, kayıt dışı istihdamın önüne geçilmesi ve adil bir çalışma ortamının sağlanması hedefleniyor.

Geçtiğimiz yıl içerisinde yapılan denetimler sonucu 112 bin 302 iş yerinin kayıt dışı çalıştırdığı tespit edilmiş, bu durum SGK'yı denetimleri daha da artırma kararı almaya itmiştir.

İlerleyen 5 yıl içinde ise 105 bin iş yerinin ve 700 bin kişinin kayıt altına alınması planlanmaktadır.

2023 yılı itibarıyla, SGK tarafından değerlendirilen şikayetler ve incelemeler sonucunda 774 bin 258 kişinin sigortasız olarak çalıştırıldığı belirlenmiştir.

SGK'nın bu kapsamlı çalışması, kayıt dışı çalışmanın önlenmesi ve bu sayede hem devletin hem de çalışanların haklarının korunması amacını taşıyor.

Kayıt dışı istihdam, SGK'nın gelirlerinde azalmaya yol açarken, işçileri de uzun vadede emeklilik haklarından mahrum bırakıyor. Bu denetimlerle, çalışma hayatında daha adil ve şeffaf bir ortamın oluşturulması amaçlanıyor.