Yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip olan, Gümüşhane'nin coğrafi işaretli lezzetlerinden biri olan Siron, genç girişimci Ali Doğan'ın çabaları sayesinde uluslararası pazarlarda boy göstermeye başlayacak. Hollanda'dan sonra Kanada da bu eşsiz lezzeti tatma fırsatını yakalayacak.

Siron Nedir?

Asırlardır Gümüşhane ve civar bölgelerde tüketilen siron, pişirilmiş yufkanın sıcakken katlanıp kesilmesiyle hazırlanır. Hızlı ve hafif bir lezzet olması nedeniyle tercih edilen siron, yoğurt veya sıcak su ile ıslatılarak tereyağlı sosuyla servis edilir.

İhracatın Başlangıcı ve Covid-19 Engelini Aşış

Ali Doğan, Covid-19 salgını öncesi ilk ihracatını gerçekleştirdi. Ancak pandemi nedeniyle belli başlı yasaklarla karşılaştı. Salgın sonrası yasakların kalkmasıyla Hollanda'ya büyük bir ihracat gerçekleştirerek, bu zorlu dönemi başarıyla aşmayı başardı.

Dünya Pazarlarına Açılış: Sironcu Baba Markası

"Sironcu Baba" adıyla yeni tescillenen marka, Avrupa pazarlarında tanınmaya başladı. Doğan, Kanada ile de bağlantı kurarak bu ülkeye de ihracata başlamayı planlıyor.

Siron'un Uluslararası Serüveni

İlk başlarda Hollanda'ya numune ürün gönderen Doğan, şimdiyse 150 koliye yakın ürün ihraç ediyor. Ürünün Avrupa'ya yayılmasının ardından Kanada pazarına da girmeyi hedefliyor.

Gümüşhane Ürünleri ve Yöresel Lezzetlerin Yurt Dışı Talebi

Avrupa'da yaşayan Türklerin Gümüşhane sironu, pestil ve köme gibi ürünleri talep ettiğini belirten Doğan, bu ürünlerin yurt dışına açılmasının zamanının geldiğini söylüyor.