Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyaretinde imzalanan anlaşmayla, 2019 yılı "Türkiye-Rusya Kültür ve Turizm Yılı" ilan edilmişti. Bunun üzerine Nisan ayında Turizm Yılı resmi açılışı da iki ülkenin liderlerinin katıldığı bir törenle açılmıştı. Anlaşma kapsamında, 2019 yılı boyunca iki ülkede edebiyat alanında konferanslar, sergiler, konserler, sinema, tiyatro, opera, bale gibi kültürel faaliyetler gerçekleştirileceği ifade edilmişti.

Türkiye'nin 66 Yıllık Gıda Devi İflas Etti Türkiye'nin 66 Yıllık Gıda Devi İflas Etti

Bu gelişmeler üzerine, İnegöl'de bugün başlayan İnegöl Belediyesi 32. Uluslararası Kültür Sanat Festivali kapsamında İnegöl'e gelen; Adigey Cumhuriyeti Tahtamukay Belediye Başkanı Neujrok Ali Şihamoviç, Tahtamukay Bölgesi Belediye Halk Konseyi Başkanı Zaurim Timur Askeroviç, Adigey Cumhuriyeti Devlet Meclisi Üyesi Djaste Vyaceslav Madinoviç, Şinciy Belediye Başkanı Pşeuç Ali Aslanoviç, Tahtamukay Belediye Halk Meclisi Başkanı ve aynı zamanda Adigey Cumhuriyeti Kamu Kurumları Müdürü Gazikof Rustem Abubekiroviç ile İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Başkan Yardımcısı Rıdvan Kocaağa, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Uğurdağ ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan'ın bulunduğu heyet, konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bazı meclis üyelerinin de yer aldığı basın toplantısı, Belediye Encümen Salonunda gerçekleştirildi.

İYİ NİYET VE SAMİMİYETLE BAŞLAYAN BU BULUŞMANIN ARTARAK SÜRMESİNİ ARZU EDİYORUZ

Burada konuşan Belediye Başkanı Alper Taban, "Adigey Bölgesinden çok kıymetli misafirlerimizle bir aradayız. Tahtamukay ile 2012 yılında biz kardeş şehir protokolünü imzalamıştık. Şehrimiz adına özellikle kültürel faaliyetlerin arttırılması adına, burada yaşayan ve Tahtamukay Bölgesinde, Adige Cumhuriyeti içerisinde yaşayan hemşerilerimizin ilişkilerini sürdürmek, akrabalık bağlarını devam ettirebilmek adına faaliyetlerimize devam ediyoruz. Artık bu ilişkilerin biraz daha gelişmesini arzu ediyoruz. Ekonomik anlamda, sosyal anlamda, ticari anlamda, turizm anlamında artmasını arzu ediyoruz. 2019 yılı Türkiye ve Rusya arasında karşılıklı olarak kültür ve turizm yılı kapsamına alındı. Dolayısıyla bunun hem Rusya ayağında hem de Türkiye ayağında yöneticilerimiz, devlet başkanlarımız önemsiyorlar. Bizler de hazır bu ilişki varken bu ilişkilerin hem şehrimiz adına hem de karşı taraftaki Tahtamukay olsun, Şinciy olsun bu ilişkilerin güçlendirilebilmesi adına karşılıklı olarak bugün bu açıklamayı yapmak istedik. Bizler düzenli olarak her yıl orada yapılan kültürel programlara katılmaya özen gösterdik. Sağ olsun değerli Başkanlarımız da bugüne kadar bizim kültürel faaliyetlerimizin her birine katıldılar. Bundan sonraki süreçte oraya yatırımcıların götürülmesi veya oradan buraya transfer edilebilecek her türlü bilgi, tecrübe, yatırım, ekonomik faaliyet, turizm faaliyeti gibi her türlü alanda onlar da destek verebileceklerini ifade ediyorlar. Dolayısıyla biz iyi niyet ve samimiyetle başlayan bu buluşmanın artarak devam etmesini arzu ediyoruz. Bugün bu işbirliğinin artabilmesi adına da bu ortak açıklamayı yapmak istedik. İki ülke heyeti Bakanlar ve Devlet Başkanları düzeyinde bazı planlamaları zaten ele almışlardı. İnşallah biz şehrimizde de misafirlerimizi ağırladığımız süre içerisinde hem şehrimizi tanıtma fırsatı bulacağız hem de sonuca gidip faydaya dönüşebilmesi açısından gayret içerisinde olacağız" dedi.

İNEGÖL'DEN GİDECEK YATIRIMCILARA DEVLET NEZDİNDE CİDDİ KOLAYLIK SAĞLANACAK

Tahtamukay heyeti adına konuşan Tahtamukay Belediye Başkanı Neujrok Ali Şihamoviç ise "İnegöl'de Tahtamukay olarak kardeş şehir olmaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade ediyoruz. Bunun yanında iki ülke liderinin, Erdoğan ve Putin'in 2019 yılını kendi aralarında da bir turizm ve ekonomi yılı ilan etmeleri sonucunda, kardeş şehir olarak hissettiğimiz sıcaklık ve yakın ilgiyle güzel çalışmalar yapacağımıza inanıyorum. Bu noktada İnegöl mobilya şehri. Adigey'de de yaşadığımız bölge Krosnodar bölgesine yakın olduğu için bu bölge nüfus anlamında yoğun. Tahtamukay hem deniz ticaretine hem demir yolu hem de kara yoluna uygun olduğu için gerek belediyecilik anlamında gerekse de Adigey Cumhurbaşkanı Murat Kumpılov vereceği destekler nezdinde ciddi bir yatırım imkanı olacağını düşünüyoruz. Gelecek yatırımcılar herhangi bir alt yapı sorunu yaşamayacaklar. Devlet nezdinde de işleyişle ilgili ciddi bir kolaylık sağlanacak. Mobilya şehri olan İnegöl'ün güzel markalarını kendi bölgemizde görmek bizleri mutlu edecektir. Gelmeden önce Sayın Murat Kumpılov ile yaptığımız görüşmede söylemiş olduğu; 5 Ekim Cumhuriyet Bayramına katıldığınızı varsayarak, sadece belediye olarak değil yanınızda gerek ticaret gerek yatırımcı anlamında destek sağlayacak işadamlarını da beklediğini ifade etti. Bunlarla ilgili daha detaylı ve kapsamlı görüşmelerin kendisiyle yapılabileceğini dile getirdi. Ben kardeşlerimizin daha da kuvvetlenmesini dileyerek bu karşılama için de teşekkür ediyorum" diye konuştu.

AYNI NİYET VE AYNI FİKİRDEYİZ

İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ da dünyanın birçok farklı bölgesine giderek ekonomik anlamda görüşmeler yaptıklarını kaydederek; "Başkanlarımız ifade etti. Bu noktada bizler hem coğrafi açıdan hem kültürel açıdan çok yakın insanlarız, ülkeleriz. Bu bağlamda özellikle kültür ve turizmin yanında ülkelerin ve şehirlerin birlikte aktivite içerisinde girebilmeleri için ekonomi de son yıllarda önemli bir noktaya geldi. İnegöl mobilyanın üretim, ihracat merkezi. Türkiye mobilya sektörü açısından baktığımızda da gözbebeği olan bir şehir. Mobilyanın yanında diğer sektörlerimiz de tekstil olsun, tarım olsun ekonomiye çok ciddi katkı sağlayan sektörler. Biz mobilya özelinde sizlerle irtibata geçmekten memnun oluruz. Bizler zaten İnegöl olarak gerek Mobilyacılar Odamız, gerek Ticaret Odamız ve gerekse de diğer kurumlarımızla birlikte dünyanın birçok ülkesine, şehrine programlar organize ediyoruz. Niye Adigey'e, Tahtamukay'a program yapmayalım. Bunu da hep birlikte hareket ederek oluşturabiliriz. Aynı niyet ve aynı fikirdeyiz. Ben İnegöl'ümüze geldiğiniz için teşekkür ediyorum" açıklamalarında bulundu.

SON DERECE MEMNUNUM

Son olarak düşüncelerini ifade eden İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan "İnegöl Belediyesinin kardeş şehri bizimde kardeş şehrimizdir. Hem tanışmak hem de ticaret yapmak için birlikte olmamızdan dolayı bende son derece memnunum" dedi.